Fed zorgt voor verkoopgolf

AEX-index raakt 1,5 procent kwijt

AMSTERDAM (ANP) De vrees dat de coronasteun in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, sneller dan verwacht zal worden afgebouwd, zorgde vandaag voor een verkoopgolf op de Europese beurzen. 


Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek namelijk dat het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties mogelijk dit jaar al zal worden teruggeschroefd. Onder het steunprogramma van de Fed zijn de aandelenmarkten juist tot recordhoogtes gestegen.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,5 procent kwijt op 760,11 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 1083,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,6 procent in.

Beleggers wachten nog op de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die meer inzicht geven in de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid vormt naast de inflatie een belangrijke factor in het beleid van de Fed. Volgens de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank zijn de doelen wat betreft de inflatie bereikt, maar is op het gebied van werkgelegenheid nog werk te verzetten.

Vooral staalfabrikanten, mijnbouwers en olieproducenten moesten het ontgelden door zorgen dat het economische herstel zal vertragen door de opmars van de Delta-variant en de terugtrekking van de coronasteun door de Fed. In de AEX stond staalmaker ArcelorMittal (min 5,3 procent) onderaan. Olie- en gasconcern Shell kampte met de aanhoudende daling van de olieprijzen en zakte 3,5 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 4,8 procent door de koersdruk in de Chinese techsector.

Adyen (plus 1,2 procent) voerde de schaarse stijgers aan in de hoofdindex. Het betalingsbedrijf heeft naar eigen zeggen een sterk halfjaar achter de rug en zag de winst ruimschoots verdubbelen. Analisten van KBC Securities verhoogden het koersdoel voor het aandeel. NN Group daalde 1,1 procent. De verzekeraar verkoopt vermogensbeheerder NN Investment Partners voor 1,7 miljard euro aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Bij de kleinere bedrijven zakte BAM 3 procent.