Washington

Gevaccineerde Amerikanen kunnen derde coronaprik krijgen

(ANP/AFP) Amerikanen kunnen acht maanden na hun vaccinatie een derde coronaprik krijgen. De regeling gaat eind volgende maand in, is het streven van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Volgens hen laten de beschikbare onderzoeksgegevens "duidelijk" zien dat de bescherming tegen een coronabesmetting na de eerste doses van het vaccin na verloop van tijd begint af te nemen.

De zogenoemde booster moet ook de opmars stuiten van de uiterst besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. De extra injectie is bedoeld voor volwassenen die zijn inge├źnt met Pfizer of Moderna. Voor Johnson & Johnson (Janssen) zijn nog te weinig data beschikbaar, maar het is de bedoeling dat ook personen met dat vaccin voor een booster in aanmerking komen.

Sinds kort was alleen voor kwetsbare pati├źnten met een verzwakt immuunsysteem een derde prik mogelijk. Bij de uitbreiding in september krijgen bepaalde groepen voorrang, zoals ouderen, mensen met bepaalde ziektes en artsen en zorgpersoneel. Het toedienen van boosters in rijke landen als de Verenigde Staten ligt gevoelig. In veel ontwikkelingslanden verloopt het inenten moeizaam door een gebrek aan vaccins. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing dat een extra prik nodig is.