Ghani gevlucht naar Verenigde Arabische Emiraten

Ghani gevlucht naar Verenigde Arabische Emiraten

KABUL/DUBAI (ANP/RTR/AFP) De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani is naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gevlucht. 


Hij verliet zijn land afgelopen weekeinde halsoverkop toen de radicaalislamitische Taliban-beweging de hoofdstad Kabul innam en daarmee de razendsnelle herovering van het land afsloot. In een videoboodschap op Facebook richtte hij zich woensdagavond tot het Afghaanse volk en kondigde hij zijn terugkeer aan.

De VAE hebben Ghani en diens familie uit humanitaire overwegingen verwelkomd, had het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat eerder gemeld. Omdat de president zich uit de voeten maakte, claimt de Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh dat hij nu de wettelijk leider van Afghanistan is. Als "legitieme interimpresident" roept hij de bevolking op zich aan te sluiten bij het "verzet". In berichten op Twitter beweert hij dat hij wel in Afghanistan is gebleven.

In Afghanistan is verbolgen gereageerd op het vertrek van Ghani. Zelfs zijn trouwste aanhangers veroordeelden zijn besluit het land te verlaten, meldt The Washington Post. Leden van de regering en andere kopstukken vielen hem openlijk aan. Volgens onbevestigde berichten zou Ghani zijn gevlucht met een helikopter en vier voertuigen vol met cash, naar verluidt 169 miljoen dollar (ongeveer 145 miljoen euro). In de videoboodschap noemde de voormalige president die aantijgingen volstrekt ongegrond en "leugens".