In de Zomerschool zijn er kleine groepjes en dus is er veel aandacht van de docenten.
In de Zomerschool zijn er kleine groepjes en dus is er veel aandacht van de docenten. Bea van Burgsteden

'Het dorp maakt het verschil'

Zomerschool van St. Jozefschool en 't Startblok

ACHTERVELD De initiatiefnemers noemen het Zomerschool, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. In Achterveld komen zestien kinderen van de basisschool deze zomervakantie samen om van zomerschoolleerkrachten allerlei leuke dingen te leren.


Arnoud J Spaaij

Eigenlijk is het helemaal geen school, meent Bea van Burgsteden, één van de initiators achter het project dat al voor de tweede keer wordt georganiseerd. Althans geen school zoals we die doorgaans allemaal voor ogen hebben. „Het is vooral bedoeld om een zomerdip te voorkomen”, verduidelijkt Van Burgsteden. Soms blijkt de zomervakantie een flinke onderbreking voor kinderen die dan na de vakantie veel moeite moeten doen weer aan te sluiten bij het ritme van school en het lesprogramma.


VAKANTIE „Het is om te onderhouden wat kinderen al hebben geleerd. Dat werkt, dat is ook onderzocht. De leerkracht van de kinderen schat in welke kinderen er wat aan hebben en overleggen met de ouders of er behoefte aan is. Belangrijk is dat iedereen het leuk vindt. En de meeste ouders vinden het dan ook fantastisch,” voegt Van Burgsteden toe aan de motivatie om de lessen tijdens de zomervakantie te organiseren. 


Op meerdere dagen in de week en gedurende de zomervakantie. Maar kinderen kunnen na vooraf overleg ook nog lekker op vakantie gaan.


ONTSPANNEN Structuur, het sociale aspect en echte lesstof vormen de inhoud van de Zomerschool. Het cognitieve aspect wordt gesteund bij spelling en automatisering van lezen en rekenen. De Zomerschool is voor kinderen in de groepen 3, 4 en 5. Al kunnen kinderen wel in groep 6 zitten.


„We willen bewerkstelligen dat de kinderen vasthouden wat ze geleerd hebben op school. Dat gaat op een heel ontspannen manier,” legt Van Burgsteden uit. Het gaat erom dat kinderen bezig blijven met de opgedane kennis. Dat gaat voor een deel met spellen die door de docenten worden begeleid.


VRIJWILLIG En zo lijkt het of de kinderen de Zomerschool als een vakantie ervaren. Ze maken er graag gebruik van. Die wordt overigens gehouden in De Oude Bieb, een ruimte van DAVA, en met leerkrachten die vertrouwd zijn. „We hebben wel een budget om kosten te dekken. Daar hebben we vooral spellen en buitenspeel materiaal voor gekocht. De basis is dat we in het dorp wat voor elkaar betekenen, daarom zetten de zomerschoolleerkrachten Margriet Zandbrink, Nelly van Middendorp en Tessa de Jong zich graag vrijwillig in. Het dorp maakt het verschil.”


HELPENDE HAND Van Burgsteden begeleidt de Zomerschool als vrijwilligster. „Wat ik merk, is dat een klein dorp groot is in het uitsteken van een helpende hand naar elkaar. Men kent elkaar dat maakt het voor deelnemende kinderen ook erg toegankelijk. Fantastisch dat Nel, Margriet en Tessa gedurende de zomervakantie paraat staan om kinderen te begeleiden.”