De Smaak en Sfeerdagen gaan door.
De Smaak en Sfeerdagen gaan door. Pauw Media

Nieuw evenement Barneveld: Smaak en Sfeerdagen gaan door

Evenementen

BARNEVELD De Smaak en Sfeerdagen op vrijdag 3 en zaterdag 4 september in het centrum van Barneveld gaan door. De organisatie heeft groen licht gekregen van de gemeente Barneveld omdat aan alle geldende RIVM-eisen kan worden voldaan.

,,Fantastisch nieuws”,zegt mede-organisator Gert Ansink. ,,Er is goed naar de regels gekeken . Niet naar wat er niet mogelijk is, maar vooral ook naar wat er wél kan. Dit is een doorstroomevenement waarbij de programma-onderdelen nadrukkelijk verspreid over het dorpscentrum plaatsvinden.”

De Smaak en Sfeerdagen bestaan uit twee dagen waarin gezelligheid, lekker eten, leuke muziek, kunst en cultuur centraal staan. Ansink: ,,Het programma biedt voor elk wat wils maar draait vooral om genieten. De horeca legt de rode loper uit, er is een plein (Nieuwstraat) waarin tal van aanbieders van streekgerechten hun waren aanbieden. Daarnaast hebben we een muziekprogramma met lokale en nationale bandjes, er zijn brandweershows, autoshows, er is een kidsplein, er staan foodtrucks met proeverijtjes en ga zo maar door.”  

KAMPIOENSCHAP PANNENKOEKEN BAKKEN Het festival wordt op vrijdag 3 september geopend door burgemeester Jan Luteijn waarna om 13.30 uur het Gelders Kampioenschap Pannenkoeken Bakken wordt gehouden. 

Onder leiding van chef-kok Huub Oudshoorn worden de beste pannenkoeken uit de provincie gejureerd. Het deelnemersveld bestaat uit enthousiaste hobbybakkers, vertelt Ansink. ,,Hiervoor kunnen inwoners van de hele provincie zich nog steeds inschrijven via de website van de organisatie.”

MENEER DE UIL De vrijdag staat in het teken van veel muziek, een Kids Event van Happyfarm en een bijzondere meet and greet. Namelijk met Meneer de Uil, de belangrijkste personage uit de Fabeltjeskrant. Dit wordt vervolgd met een optreden van Jeugdorkest Crescendo uit Voorthuizen en een optreden van  coverband De Zaak. De Zaak doet diverse optredens, verspreid door het dorp.

KUNSTENAARSPLEIN De tweede dag van het festival gaat zaterdag om 13.30 van start met een Brocante Markt met ook landgoed- en streekproducten. Tegelijkertijd wordt het Raadhuisplein omgebouwd tot een heus Mont Martre, oftewel een kunstenaarsplein waar kunstenaars uit de gemeente laten zien wat ze in huis hebben. Ook zijn er op die plek proeverijen van diverse horeca- en foodspeciaalzaken. Op het Torenplein is er een demo van de brandweer en een show van oldtimers. Door het centrum heen zal lopende de dag een keur aan artiesten optreden, onder wie de bekende Marskramer, Daniel Cane, Karel en Joost (De Zaak), Kira Dekker (bekend van The Voice), Paul Eppink, Karlijn Nijkamp, Feikje Douwina, Moon Spark en de Triple Switch Coverband.

OPSTEKER ,,We denken dat dit een opsteker is voor Barneveld”, zegt Ansink. ,,Veel evenementen zijn noodgedwongen afgelast. Dan is het geweldig dat we de zomermaanden kunnen afsluiten met een festival waar iedereen blij van wordt. Wat ook erg leuk is, is dat we zoveel medewerking hebben gekregen, zowel van de gemeente Barneveld als van talloze ondernemers die hun support hebben gegeven.”