Utrecht

19 augustus 2021 om 09:43

Raadkamer beslist over voorarrest twee Mallorca-verdachten

(ANP) In de zaak rond de dodelijke mishandeling op Mallorca staan vandaag twee verdachten voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht. Die beslist over een verlenging van het voorarrest voor beide Hilversummers van 18 en 19 jaar.

De raadkamer kan het voorarrest met maximaal negentig dagen verlengen. Na die periode vindt in de regel de eerste openbare zitting plaats. De zitting van de raadkamer is donderdag achter gesloten deuren.

Beide Hilversummers zijn begin augustus kort na elkaar opgepakt en worden verdacht van medeplegen doodslag. Ze zouden betrokken zijn geweest bij de vechtpartij op 14 juli in de badplaats El Arenal op Mallorca, die een 27-jarige man uit Waddinxveen het leven kostte. Het slachtoffer werd op de boulevard dusdanig mishandeld dat hij later aan zijn verwondingen overleed.

Beiden worden ook verdacht van het mishandelen van een vriend van de Waddinxvener, wat het OM beschouwt als medeplegen poging doodslag.

De 19-jarige was volgens het OM eerder die nacht tevens betrokken bij een mishandeling bij een horecagelegenheid. Die wordt eveneens als een poging doodslag beschouwd.

Een derde verdachte in de Mallorca-zaak werd afgelopen vrijdag aangehouden, die bij beide geweldsincidenten betrokken zou zijn geweest. Het voorarrest van deze 18-jarige Hilversummer is afgelopen maandag met veertien dagen verlengd.


Amsterdam

Concertgebouw onderscheidt Marsalis

(ANP) De Amerikaanse trompettist Wynton Marsalis krijgt, als eerste jazzmusicus, de Concertgebouw Prijs, een onderscheiding voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.

,,De musicus is met zijn vele concerten in Het Concertgebouw, zijn composities en zijn inzet op het gebied van educatie van grote waarde voor Het Concertgebouw", aldus een woordvoerder. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

Wynton Marsalis is ook componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Hij krijgt de prijs van het Concertgebouw tijdens een gala op 30 september.

Hij zal vast graag komen: ,,Ik ben in zo ongeveer alle concertzalen ter wereld geweest maar nergens heb ik het meer naar mijn zin dan in jullie Concertgebouw. Alles eraan is perfect. De akoestiek, de inrichting, die trappen, dat publiek om je heen", heeft hij volgens Het Concertgebouw weleens gezegd.

Een jaar na de oprichting van zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra in New York in 1996 kwam de nu 59-jarige Marsalis al naar Het Concertgebouw voor de uitvoering van zijn Pulitzer Prize-winnende oratorium Blood on the Fields.