Marijke en Tom Verharen in gesprek met Sandra van de GGD, bij de corona-infobus.
Marijke en Tom Verharen in gesprek met Sandra van de GGD, bij de corona-infobus. Jannes Bijlsma

‘Veel Barnevelders hebben prikkeuze al gemaakt’

19 augustus 2021 om 11:49 Corona

BARNEVELD Drie GGD-medewerkers stonden woensdag en donderdag met de corona-informatiebus in Barneveld, omdat de vaccinatiegraad in deze gemeente niet al te hoog is. Gezien het type mensen met wie zij vooral in gesprek kwamen, lijkt de kans niet heel groot dat die vaccinatiegraad direct zal aantrekken.

Omdat hier veel mensen met een buitenlandse achtergrond wonen - en die relatief minder vaak een prik hebben gehaald tegen corona - zette de GGD de bus woensdag bij de Lidl in de wijk Oldenbarneveld neer. Maar waar je zou verwachten dat ze zich nabij de ingang van de supermarkt zouden stationeren, staan ze nu op ongeveer honderd meter afstand, op een bescheiden gazonnetje aan de rand van het parkeerterrein. Ze staan volkomen uit het zicht. Het gevolg: vrijwel niemand stapt op de bus af om informatie op te vragen over corona-vaccins.

TWIJFELAARS Want dat is wel het doel: mensen die zich nog niet hebben laten prikken een kans te geven al hun vragen over corona-vaccins te kunnen stellen. Een dag later waagt de GGD een nieuwe poging, op de weekmarkt op het Gowthorpeplein in Barneveld. Als deze krant om een uurtje of tien opnieuw komt polsen, blijken zich opnieuw nog maar weinig mensen bij de bus te hebben gemeld. De GGD-medewerkers kletsen wat met elkaar en met de beveiliger die moet voorkomen dat vaccin-kritische mensen al te opdringerig worden.

Maar die komen deze donderdagochtend niet naar de stand, noch de doelgroep die de GGD graag wil bereiken: de vaccin-twijfelaars. ,,Het kan te maken hebben met de vakantie”, denkt GGD-medewerker Amador. Hij en zijn collega’s dringen zich niet op bij de weekmarkt-bezoekers en staan alleen mensen te woord die actief op de bus afstappen. ,,Ik denk ook dat de meeste mensen uit Barneveld hun keuze inmiddels wel gemaakt hebben, ook om religieuze redenen. De vaccinatiegraad is hier laag en er zullen dus best veel mensen zijn die zich niet laten vaccineren. Dat is ook niet erg. Maar het zou ook fijn zijn als we wel met deze mensen in gesprek zouden raken.” Dan zouden ze bijvoorbeeld de brochure ‘Wel of niet vaccineren, voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid’ kunnen meegeven, gemaakt door de christelijke Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV).

Even later komt Leny van Veen op de bus afgestapt. De Barneveldse is al gevaccineerd en wil dit graag geregistreerd hebben in een geel boekje. Dit blijkt niet te kunnen bij de informatiebus. Ook zij denkt dat de meeste Barnevelders er al uit zijn of zij zich wel of niet laten prikken. ,,Die komen dus ook niet naar zo’n bus. Er zullen hier niet veel twijfelaars meer zijn.”

Marijke en Tom Verharen zijn de volgende die een gesprekje met de GGD komen aanknopen. Marijke is één van de weinige op de weekmarkt met een mondkapje. Het echtpaar heeft inmiddels twee Pfizer-prikken gehad en wil graag een derde. Ook dit is niet mogelijk bij de informatiebus. ,,Je hoort toch dat de effectiviteit van Pfizer na enige tijd terugloopt en wij willen graag goed beschermd blijven”, zegt Tom. Helaas voor hem en zijn vrouw krijgen ze te horen dat er nog geen derde prikken worden gezet, omdat er nog wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan.

JANSSEN-VACCIN De meeste Barnevelders lopen de coronabus ondertussen schielijk voorbij, zonder de GGD-medewerkers aan te kijken. Mevrouw Jansen echter niet, zij had zich vooraf voorgenomen even bij de bus langs te gaan met een concrete vraag. ,,Ik heb mijn eerste prik al gehad. Kan ik hier mijn tweede halen?” Ook dit blijkt niet te kunnen, hiervoor kan ze volgende week naar prikpunten in Ede of Renswoude. ,,Volgende week is er wel een corona-prikbus in Barneveld, maar die prikt alleen met Janssen”, krijgt ze te horen. ,,Ja, maar ik héét Jansen”, grapt ze. ,,Telt dat ook?”

Het is duidelijk: het GGD-doel - in gesprek raken met twijfelaars en hen objectieve informatie geven over vaccinatie - wordt in Barneveld niet echt bereikt. Een marktkoopvrouw komt naar de bus met een advies: kleed je wat meer als de Barnevelders. ,,Doe ik ook, ik denk dat dit echt kan helpen!” Dankbaar nemen de GGD’ers de tip ter harte.

Door Jannes Bijlsma