Afbeelding
Jannes Bijlsma

‘Twee nieuwe gebouwen met appartementen in Barneveld’

19 augustus 2021 om 08:00 Nieuwbouw

BARNEVELD Er komen mogelijk appartementen op de locatie van het voormalige schoolgebouw van de Ds. J. Fraanjeschool aan de Lijsterstraat in Barneveld. Deze zullen verdeeld worden over twee gebouwen, zo is nu de gedachte bij de gemeente Barneveld. Het pand staat op de nominatie om na de herfstvakantie gesloopt te worden.

Tot de herfstvakantie wordt het schoolgebouw gebruikt door mavo-leerlingen van het Johannes Fontanus College, die moesten uitwijken vanwege de grootscheepse renovatie van hun eigen school aan de Wethouder Rebellaan. Het is nog niet helemaal zeker dat er dan direct kan worden gestart met de sloop. ,,Dat hangt er van af of er nog een tijdelijke bestemming in komt”, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,Dat wordt de komende twee maanden duidelijk. Indien dat niet het geval is, zal het pand zo snel mogelijk worden gesloopt.” 

WONINGSTICHTING Het blijft de bedoeling dat het oude schoolgebouw plaats gaat maken voor woningbouw, bevestigt de woordvoerder. De locatie zou daar goed geschikt voor zijn. ,,Ja, daar wordt nog steeds aan gedacht, in de vorm van appartementen over twee gebouwen.” Er is echter nog geen ontwikkelaar in beeld voor dit project. Wel is duidelijk dat Woningstichting Barneveld hier een aantal appartementen wil laten ontwikkelen. De buurt wordt betrokken bij de herontwikkeling van het gebied, belooft de woordvoerder.

De vraag is of de bomenrij langs de Lijsterstraat, aan de voorkant van de oude school, zal worden gespaard bij een eventuele herontwikkeling. De woordvoerder kan niet bevestigen dat deze in nieuwe plannen worden ingepast. Wel zegt hij: ,,De gemeente Barneveld gaat zorgvuldig om met behoud van waardevolle bomen. Groen wordt zoveel mogelijk gespaard.” 

RELATIEF SMAL Hoe de verkeersafwikkeling rondom de nieuwe appartementen er ongeveer uit zal zien, is nog niet helder. De Lijsterstraat is een relatief smalle weg. Mocht die als te smal worden gezien, dan zou een nieuwe toegangsweg vanaf de Churchillstraat uitkomst kunnen bieden. De gemeente kan nog niet aangeven of dit een van de opties is. ,,De verdere planuitwerking zal hier duidelijkheid in moeten geven. Verkeersveiligheid is ook voor de gemeente een belangrijk thema.” 

Begin vorig jaar nam de ds. J. Fraanjeschool zijn intrek in een gloednieuw gebouw, op de oude plek van de Eben Haëzerschool op de hoek Lijsterstraat/Leeuwerikstraat. De school wilde verhuizen, omdat het voormalige pand aan de Lijsterstraat ruim veertig jaar oud en daarmee afgeschreven was. De Fraanjeschool telt zo’n 450 leerlingen en groeit gestaag. 

Jannes Bijlsma