Kamer geërgerd dat vragen over Afghanistan onbeantwoord bleven

17 augustus 2021 om 10:16

DEN HAAG (ANP) Het debat in de Tweede Kamer over de crisis in Afghanistan is vanochtend begonnen met een botsing tussen partijen en het kabinet. Vragen die de Kamer had gesteld aan het kabinet waren aan het begin van het debat nog niet beantwoord, tot ergernis van de meeste partijen.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt het uitblijven van de antwoorden "van weinig respect richting de Kamer" getuigen en noemde het een "slechte start van het debat". Zij en anderen vroeg de betrokken bewindslieden om uitleg.

Minister van Defensie Ank Bijleveld zei dat het kabinet ,,dag en nacht bezig is met de crisis te managen" en dat de ambtelijke ondersteuning van de ministeries zich daarop richt. Ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei dat ,,alle mensen met kennis van zaken zijn ingezet voor de crisisbeheersing".

Dit schoot SP-Kamerlid Renske Leijten in het verkeerde keelgat. De suggestie dat de Kamer lastige vragen stelt en zo ,,mensen op het ministerie afhoudt van crisisbeheersing wil ik héél ver van mij werpen" - die is wat haar betreft ,,een beetje gemeen". De vragen waren ingediend voordat de situatie in Afghanistan uit de hand liep, aldus Leijten.

De ministers gaven aan de gestelde vragen in het debat mondeling te willen beantwoorden.


Vogelbescherming: klimaatverandering dramatisch voor vogels

DEN HAAG (ANP) De wereldwijde klimaatverandering, waar het klimaatpanel IPCC vorige week een rapport over naar buiten bracht, heeft "dramatische" gevolgen voor vogels en hun leefgebieden. Volgens Vogelbescherming Nederland zullen door de stijgende temperatuur veel vogelsoorten richting het noorden trekken.

,,In Nederland betreft dit diverse soorten vogels zoals de matkop, zwarte specht, het nonnetje, de kanoet en zelfs een gewone soort als de fitis. Ook weidevogels als grutto, kemphaan en watersnip zullen het extra zwaar krijgen", meldt de Vogelbescherming op de natuursite Nature Today.

Vogelsoorten die door toenemende droogte in het Middellandse Zeegebied leefgebied kwijtraken, rukken op naar het noorden. ,,Nu al hebben zich nieuwe soorten uit het zuiden gevestigd in ons land, zoals de bijeneter en de kleine zilverreiger. Soorten in het poolgebied dreigen zelfs geheel uit te sterven door het verdwijnen van pakijs en toendra’s", aldus de organisatie.

Naar verwachting zullen mensen door klimaatverandering het land anders gaan gebruiken, bijvoorbeeld door andere landbouw. ,,Ook daaraan zullen vogels zich nog eens moeten aanpassen. Daarnaast komen vogels in contact met voor hen nieuwe parasieten, predatoren, prooien en concurrenten."

Uit het alarmerende rapport van IPCC blijkt dat het erger gesteld is dan gedacht met de opwarming van de aarde.