Zonnepanelen in trek bij inwoners Scherpenzeel

17 augustus 2021 om 10:05

Inkoopactie loopt nog tot eind september

SCHERPENZEEL Er is veel belangstelling voor het aanschaffen van zonnepanelen via de collectieve inkoopactie van de gemeente Scherpenzeel en de energiecoöperatie Vallei Energie. ,,Via deze inkoopactie is Scherpenzeel inmiddels al 343 zonnepanelen rijker’’, laat wethouder Henny van Dijk enthousiast weten. De wethouder zegt blij te zijn met het succes van de actie tot nu toe. Zeker omdat de actietermijn nog niet is afgelopen. Scherpenzelers kunnen zich nog tot eind september melden om mee te doen.

De gemeente Scherpenzeel heeft zich gecommitteerd aan het Gelders Energieakkoord en wil in 2050 een energie-neutrale gemeente zijn. Dit wil de gemeente bereiken door energiebesparing en opwekking uit verschillende duurzame bronnen van energie. Daarbij wil Scherpenzeel vooral zwaar inzetten op zon op daken. Wethouder Van Dijk: ,,Het doel van onze collectieve inkoopactie is om inwoners te stimuleren en te faciliteren bij de aankoop van zonnepanelen. Ik ben blij met iedereen die interesse toont. Of dat nu is bij de lokale aanbieder waarmee we in het kader van de inkoopactie via Vallei Energie samenwerken of bij een andere partij. Het is belangrijk dat ieder zich comfortabel voelt bij een aanbieder en er financieel gezien het meeste voordeel van krijgt. Zo werken we samen toe naar zoveel mogelijk ‘zon op dak’.’’


VIJF AANBIEDERS Voor de uitvoering van de collectieve inkoopactie wordt samengewerkt met New Solar Energy Solutions uit Woudenberg. Dit bedrijf kwam als beste uit de bus bij het voorwerk dat Vallei Energie in opdracht van de gemeente voor deze actie heeft gedaan. Aan zes bedrijven in de regio is gevraagd een aanbieding te doen, te weten installateurs uit Scherpenzeel, Woudenberg, Ederveen en Ede. Vijf aanbieders hebben gereageerd op deze uitnodiging. Hun aanbiedingen zijn beoordeeld op zaken als maatwerk, kunnen leveren van verschillende soorten systemen, garanties en prijs. Daaruit kwam New Solar naar voren als een partij die het beste aanbod heeft voor de inwoners van Scherpenzeel. Hoewel het geen Scherpenzeels bedrijf is, werd New Solar beoordeeld als de aanbieder die het dichtst bij Scherpenzeel staat. Zo is het bedrijf sponsor van de voetbalclub van Scherpenzeel en had het al verschillende zonnesystemen in Scherpenzeel gelegd.

Jari Schreuder, adviseur zonne-energie bij New Solar, vindt de zonnepanelen-actie in Scherpenzeel nu al erg geslaagd. ,,Het is veel drukker dan dat we in eerste instantie verwacht hadden. De mensen zijn erg enthousiast en ondanks de verre planning hebben ze toch veel begrip en blijven enthousiast.” 

Het valt Schreuder ook op dat, ondanks dat er inmiddels minder actief reclame wordt gemaakt voor de collectieve inkoopactie, Scherpenzelers zich toch blijven aanmelden en enthousiast zijn. ,,Ook merken wij dat de mensen zich vaak goed hebben ingelezen en dat het qua wensen duidelijk is wat ze precies willen. We hebben inmiddels 173 aanmeldingen, waarvan er nog een aantal moet worden ingepland. Van deze 173 aanmeldingen zijn er ongeveer 35 opdrachten verstrekt met een totaal van 343 zonnepanelen. Deze zorgen samen voor een opbrengst van 132 MegaWatt (132.000 KiloWatt) in Scherpenzeel.''