Den Haag

17 augustus 2021 om 09:43

Huishoudens geven meer uit aan kleding, auto's en horeca

(ANP) Nederlandse huishoudens hebben in juni flink meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Onder meer aan kleding en schoenen, auto's en elektronica gaven ze meer uit, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook aan diensten zoals verzekeringen, de kapper of een bezoek aan een restaurant of voetbalwedstrijd gaven we meer uit.

In totaal gingen de uitgaven van huishoudens met 6,4 procent omhoog ten opzichte van juni vorig jaar. Begin juni ging de horeca weer open en ook andere vormen van vermaak zoals theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen konden toen weer onder voorwaarden gasten ontvangen. Eind juni kwam aan veel van die voorwaarden een einde.

De uitgaven aan duurzame goederen als auto's en elektronica stegen met 8,1 procent, aan diensten gaven we 8 procent meer uit. De consumptie van diensten lag nog wel 7,8 procent lager dan in juni 2019. De dienstensector is goed voor de helft van de uitgaven van huishoudens.


Berlijn

Denktank: Duitsland stoot meer broeikasgassen uit dan vorig jaar

(ANP/BLOOMBERG) Duitsland stoot dit jaar naar verwachting meer broeikasgassen uit dan vorig jaar. Dat komt doordat de belangrijkste economie van Europa in een hoger tempo draait dan vorig jaar, tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. Dat meldt het Duitse onderzoeksbureau Agora Energiewende.

Naar verwachting stoot Duitsland dit jaar 6 procent meer broeikasgassen uit dan in 2020. Vorig jaar werd maar net een doel bereikt om de uitstoot in 2020 met 40 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Door het economisch herstel komt Duitsland weer boven die drempel uit. Daar komt bij dat het dit jaar minder hard waait dan vorig jaar en er een stuk minder energie wordt opgewerkt met windmolens. Daardoor moet er meer gebruik worden gemaakt van fossiele brandstoffen.

De uitstoot is dit jaar volgens de berekeningen 3 procent lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Die daling is volgens Agora nog steeds te wijten aan de aanhoudende effecten van de crisis in plaats van echte vooruitgang om uitstoot te verminderen.

Duitsland wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 65 procent hebben gereduceerd.


Washington

Veiligheidsonderzoek naar autopilot Tesla 

(ANP/RTR/BLOOMBERG) Autoriteiten in de Verenigde Staten zijn een onderzoek begonnen naar de veiligheid van de autopilot van Tesla na een reeks aanrijdingen. De Amerikaanse toezichthouder NHTSA kondigde aan het bestuurdersassistentiesysteem van de producent van elektrische auto's nader te bestuderen.