In de afgelopen jaren is een groot (negatief) verschil ontstaan tussen de inkomsten en uitgaven rond de afvalafhandeling.
In de afgelopen jaren is een groot (negatief) verschil ontstaan tussen de inkomsten en uitgaven rond de afvalafhandeling. ...

‘Kijken hoe zelf wegbrengen restafval uitpakt'

17 augustus 2021 om 09:12

Proef met         kliko-loos inzamelen

SCHERPENZEEL Op verzoek van de raad bereidt het college een proef voor ‘omgekeerde afvalinzameling’ voor. 


Scherpenzelers die binnen een straal van 100 meter van een al aanwezige ondergrondse afvalcontainer wonen, worden daarbij gevraagd om deel te nemen aan een proef om hun grijze kliko in te ruilen voor een stortpasje, waarmee ze zelf hun restafval kunnen afvoeren.


AANZIENLIJK VERMINDEREN Het initiatief voor de proef is afkomstig van de fractie van GBS, die hiervoor een voorstel heeft ingediend in de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces. Nieuw is het idee voor ‘omgekeerde afvalinzameling’ in Scherpenzeel overigens niet, want deze mogelijkheid werd vijf jaar geleden al geopperd in het door de toenmalige raad vastgestelde Grondstoffenbeleidsplan 2017-2022. Dit plan vormde destijds de basis voor de invoering van de inzameling van restafval op basis van een gedifferentieerd tarief (diftar). Met de betaling per leging van de grijze container of per inworp in de verzamelcontainer wilde de gemeente de inwoners stimuleren om hun afval zoveel mogelijk gescheiden in te leveren en om de aangeboden hoeveelheid restafval per inwoner aanzienlijk te verminderen. Indien zou blijken dat de invoering van diftar niet voldoende was om deze doelstellingen te bereiken, werden in het beleidsplan twee vervolgstappen aangekondigd. Als eerste een verlaging van het serviceniveau, door het restafval slechts één keer per vier weken in te gaan inzamelen. En vervolgens, indien nodig, het opheffen van de grijze containers en inwoners zelfs hun restafval te laten wegbrengen naar een verzamelcontainer in de buurt.


KOSTENBEHEERSING Uit tussentijdse evaluaties, na de invoering van diftar, bleek dat de doelstellingen voor meer afvalscheiding en minder aanbod van restafval in Scherpenzeel ruimschoots werden gehaald. Dat de in het beleidsplan geopperde vervolgstappen van de (inmiddels gerealiseerde verlaging van de) ophaalfrequentie naar één keer per vier weken en binnenkort een proef met het zelf wegbrengen van afval naar een ondergrondse container toch in beeld zijn (gekomen), heeft vooral te maken met de beheersing van de kosten van afvalinzameling. 

In de afgelopen jaren is er, mede als gevolg van de invoering van diftar en de dalende grondstofprijzen, een groot (negatief) verschil ontstaan tussen de inkomsten en uitgaven rond de afvalafhandeling. Dit leidde begin van dit jaar ook tot een stijging van de tarieven voor vastrecht en de prijs per aanbieding van restafval. Omdat inmiddels was gebleken dat huishoudens hun grijze container gemiddeld zeven keer per jaar aan de weg zetten om legen, wat minder is dan eenmaal per vier weken, werd vanuit het oogpunt van kostenbesparing ook overgegaan op verlaging van de ophaalfrequentie.


SPIJTOPTANTEN Omdat het huidige grondstoffenbeleidsplan eind 2022 afloopt en volgend jaar op basis van de laatste inzichten moet worden geactualiseerd, is het volgens GBS-raadslid Evert van Loo nu tijd om na te gaan of inwoners gemotiveerd kunnen worden om een nieuwe verantwoordelijkheid te nemen. Een pilot zou duidelijkheid kunnen geven over de manier waarop het zelf wegbrengen van grijs restafval naar een ondergrondse container in de buurt in Scherpenzeel zou kunnen uitpakken. Het zou moeten gaan om een proef voor de duur van een jaar.

Met het oog op spijtoptanten zou er na een half jaar een korte, tussentijds evaluatie kunnen plaatsvinden op ambtelijk niveau. De resultaten van de proef worden gedeeld met de raad en kunnen te zijner tijd worden meegewogen in een eventueel besluit om de inzameling van grijs restafval in Scherpenzeel nog verder aan te passen.


GELE ZAKKEN Of het in de toekomst eventueel stoppen met de huis-aan-huis inzameling van grijs restafval ook zal leiden tot beperking van het aantal containers per huishouden is overigens nog maar de vraag. Gezien het toenemend aantal gele zakken dat nu elke twee weken aan de straat wordt gezet, hebben verschillende partijen in het verleden al vaker geopperd dat een container voor het verzamelen van PMD-afval (plastic, metaal en drinkkartons) voor huishoudens wellicht handiger is dan een eigen kliko voor grijs restafval. 

Ook dat punt zal volgend jaar bij de actualisatie van het grondstoffenbeleidsplan waarschijnlijk opnieuw aangeroerd gaan worden.