Barcelona-voorzitter Joan Laporta tijdens de persconferentie in Camp Nou.
Barcelona-voorzitter Joan Laporta tijdens de persconferentie in Camp Nou. Epa/alejandro Garcia

Barça positief over toekomst

17 augustus 2021 om 09:31

Spaanse club boekt verlies van 451 miljoen

BARCELONA (ANP/AFP) Joan Laporta, de voorzitter van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona, denkt dat zijn club binnen nu en twee jaar weer een sluitende begroting kan hebben. Laporta maakte maandag bekend dat de club afgelopen seizoen een verlies leed van 451 miljoen euro.

Hij onthulde ook dat de totale schuld van de club 1,35 miljard euro bedraagt. Volgens Laporta ligt de schuld daarvoor grotendeels bij zijn voorganger Josep Bartomeu.
"De economische en financiële situatie van de club is zorgwekkend en dramatisch" zei Laporta die desondanks positief naar de toekomst keek. "Ik ga ervan uit dat de club over een paar jaar weer gezond is."

De club is volgens de voorzitter druk doende om een aantal investeerders binnen te halen om de inkomsten van Studio Barcelona te verhogen. Dat is het bedrijfsonderdeel van de audiovisuele media-activiteiten van de club. Hij noemde daarbij geen bedragen.


VERLICHTING De financiële problemen dwongen de club vorige week afscheid te nemen van clubicoon Lionel Messi, die transfervrij naar Paris Saint Germain vertrok en daarmee voor enige verlichting in het salarisbudget zorgde. Volgens Laporta vormde de post salarissen afgelopen seizoen eenzelfde grootte als 103 procent van de totale inkomsten van de club. De overkoepelende organisatie achter La Liga heeft voor iedere club een salarisplafond bepaald op basis van de begroting. Voor Barcelona betekent dat dat dit seizoen fors bezuinigd moet worden.

Laporta ging ook nog even in op het afscheid van Messi. Hij zei dat hij de presentatie van de Argentijn bij Paris Saint-Germain met gemengde gevoelens had bekeken. "Ik had graag gezien dat hij bij Barça was gebleven, maar we hebben de juiste beslissing genomen. Ik wens hem het beste en wil hem graag gelukkig zien. Hij verdient het. Van nu af aan is hij echter een opponent."

Aanwinst Memphis Depay kon zondag debuteren voor FC Barcelona dankzij de acceptatie van een salariskorting door verdediger Gerard Piqué. Barcelona creëerde zo ruimte in de salarispost waarna het naast Depay ook Eric García heeft kunnen registreren bij de overkoepelende organisatie achter La Liga.