Taaramäe pakt eindelijk leiderstrui in grote ronde

17 augustus 2021 om 10:00

PICÓN BLANCO (ANP) Wielrenner Rein Taaramäe won na tien jaar opnieuw een etappe in de Ronde van Spanje. De renner uit Estland kwam in de derde etappe solo aan op Picón Blanco voor de Amerikaan Joe Dombrowski. Hij nam bovendien de rode leiderstrui van de Vuelta over van Primoz Roglic. "Dit is bijzonder. Ik ben 34 jaar oud en ik heb niet veel jaren meer om zoiets te presteren", zei hij.

Voor de renner van de Belgische ploeg Intermarché kwam zijn overwinning niet als een verrassing. "Ik heb een goede vorm en een heel slimme ploegleider met Valerio Piva. Gisteravond hadden we het er al over om vandaag te proberen om de rit te winnen en mogelijk de leiderstrui te pakken."

Taaramäe, bezig aan zijn vijftiende grote ronde, reed met vertrouwen in de vroege vlucht waarin ook de Nederlander Jetse Bol zat. "Ik geloofde er heel erg in, want ik voelde me goed. Het hing ervan af of het peloton ons zou terugpakken of niet. Toen ik zag dat we het gingen halen, testte ik Dombrowski en Kenny Elissonde. Ik geloofde erin dat ik ze kon kloppen, want dat heb ik eerder gedaan. Toen ik mijn rit in de Giro won, eindigde Joe als derde."

Eerder dit jaar greep hij in de Giro naast de leiderstrui, in een rit die juist weer gewonnen werd door de Amerikaan. "Ik droomde vaak van een leiderstrui in een grote ronde, al is het voor een paar dagen. In de Giro lukte het niet in de rit die Dombrowski won. Nu is het wel gelukt."

Bij Jumbo-Visma treurden ze niet over het kwijtraken van de leiderstrui. "In het klassement staan we waar we willen staan", zei ploegleider Grischa Niermann."Het was een prima dag voor ons. Als we de trui wilden verdedigen, hadden we dat zeker gedaan. Primoz was het ermee eens dat we de trui uit handen zouden geven. Zo hoeft hij niet naar het podium en kan hij gelijk met de ploeg weg met de bus. Het zijn kleine dingen maar ze kunnen helpen in de komende weken.''