VVD en D66: snel om tafel met andere partijen

16 augustus 2021 om 18:31

DEN HAAG (ANP) VVD en D66 willen snel weer met andere partijen om de tafel om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Dat hebben de partijleiders Mark Rutte en Sigrid Kaag gezegd na overleg met informateur Mariƫtte Hamer.

De twee grootste partijen in de Tweede Kamer hebben de afgelopen weken gewerkt aan een document dat Kaag nu omschrijft als ,,een aanzet voor een opzet voor een regeerakkoord". Mede aan de hand daarvan wordt gekeken welke partijen kunnen aansluiten.

Rutte noch Kaag wil iets kwijt over de inhoud van het document. ,,Ik kan alleen zeggen dat iedereen er snel uit wil komen en dat ik daar goede hoop op heb", aldus de demissionaire premier. Hij hoopt ,,binnenkort" ook met andere partijen te overleggen. Maar wanneer en in welke opzet, dat laat hij aan de informateur.

,,We hebben denk ik allemaal haast", zegt Kaag. Zij stelt vast dat de partijen met ,,goede energie" uit de zomerstop zijn gekomen. ,,Iedereen is heel serieus dat we een doorbraak moeten willen bereiken."

De betrokken partijen lijken evenwel dezelfde stellingen te hebben betrokken als voor de zomerpauze. D66 wil nog altijd een zo progressief mogelijke coalitie, zonder de ChristenUnie en met zowel PvdA als GroenLinks. Maar de VVD wil er hooguit een van de twee linkse partijen bij hebben en zou het liefst nog de huidige coalitie met CDA, D66 en ChristenUnie voortzetten.

PvdA en GroenLinks zelf zijn evenmin van gedachte veranderd. Zij blijven erbij dat zij alleen samen in een kabinet willen.,