'Evacueer alle Afghaanse medewerkers'

16 augustus 2021 om 20:52

DEN HAAG (ANP) De militaire vakbond AFMP, de Nederlandse Politiebond, de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel en de politiebond ACP roepen het kabinet op alle mensen die de Nederlandse missie in Afghanistan hebben geholpen naar Nederland te halen. De vier bonden hebben zondagavond gezamenlijk een brief naar de regering gestuurd.


,,We hebben niet alleen een zorgplicht voor Afghaanse tolken, maar ook voor mensen met andere functies", aldus Ton van den Berg, veteraan en voorzitter van de AFMP. ,,Ik maak me druk om iedereen die ons daar geholpen heeft."


Van den Berg maakt zich ook zorgen over toekomstige missies, doordat Nederland alleen Afghaanse tolken evacueert. ,,De hele wereld kijkt mee hoe Nederland omgaat met onze oud-medewerkers in Afghanistan. Bijna iedereen haalt alle lokale medewerkers op, wij doen dat niet. Ik kan me voorstellen dat als je nu niet alle mensen ophaalt, je een volgende keer minder makkelijk lokale medewerking krijgt."

De voorzitter van de AFMP stelt dat het oprukken van de Taliban in Afghanistan erg lastig is voor de veteranen die daar hebben gediend. ,,Het is een traumatische ervaring geweest voor sommige militairen, dat komt nu allemaal weer naar boven." Ook voor de families van Nederlandse militairen die de missie in Afghanistan niet hebben overleefd is het volgens Van den Berg "verschrikkelijk om te zien". "Het land is weer terug bij af." 

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de situatie in Afghanistan en de tolken die daar voor Nederland hebben gewerkt. Ook meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat Nederland niet alleen Afghaanse tolken, maar ook anderen die de Nederlandse missie in Afghanistan hielpen, moet beschermen. Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld gevraagd of ook juristen of beveiligers die Nederland hielpen asiel verdienen.