Advertentie vraagt aandacht voor aardbevingsgebied

Advertentie vraagt aandacht voor aardbevingsgebied

LOPPERSUM (AMP) Haal de hand van de knip en los de problemen door de aardbevingen in Groningen snel op; net zo royaal als de miljarden opbrengsten van de gaswinning zijn uitgegeven. 


Die oproep doet de Groninger Bodem Beweging (GBB) maandag in een advertentie in drie landelijke dagbladen, AD, Trouw en de Volkskrant. Op de dag af negen jaar na de zware aardbeving (3,6) bij Huizinge, vraagt de GBB aandacht voor de problemen waar Groningers nog steeds mee zitten.

Na die beving in 2012 concludeerden onderzoekers dat aardbevingen door de gaswinning in de toekomst heviger konden worden. Om het aantal bevingen in de toekomst terug te brengen, zou zo min mogelijk gas moeten worden gewonnen. Ook nu de gaskraan in Groningen dichtgaat, duren de problemen onverminderd voort, is de boodschap van de GBB. ,,Al in februari 2013 achtte de toenmalig minister van Economische Zaken, Henk Kamp, het noodzakelijk om woningen te versterken. Na bijna negen jaar is echter nog geen 8 procent van de 26.844 huizen in de versterkingsoperatie daadwerkelijk versterkt."

Steeds meer huizen bleken schade te hebben. ,,We spreken over een gebied met 150.000 woningen en 250.000 bewoners. In 2016 constateerden ingenieurs dat vrijwel geen enkel huis in de kern van het aardbevingsgebied sterk genoeg was om een beving met kracht 5,0 te kunnen doorstaan. Dit gevoel, voortdurend in onveiligheid te leven, veroorzaakte bij velen angst en woede. Plotseling realiseerden huiseigenaren zich dat hun huis onverkoopbaar was geworden", aldus de GBB in de advertentie.

De operatie om panden te versterken gaat traag. ,,Een groot aantal mensen zal in het huidige tempo van versterken tien tot twintig jaar moeten wachten tot zij aan beurt is." Onacceptabel en alle reden dus om aan de bel te trekken, aldus de GBB. ,,Stel de burger niet alleen op papier centraal, maar ook werkelijk. Wij eisen dat er minder wordt gerekend en meer wordt gedaan om de problemen op te lossen."

De organisatie wil onder meer dat er ,,voldoende bouwcapaciteit" voor Groningen wordt gereserveerd. ,,Groningers zijn geen slachtoffer van een natuurramp maar duizenden bewoners zijn tot slachtoffer gemaakt door een onverantwoorde gaswinning onder hun huizen."