President Ashraf Ghani verliet Afghanistan gistermiddag.
President Ashraf Ghani verliet Afghanistan gistermiddag. EPA/Shawn Thew

Taliban roepen overwinning uit

KABUL (ANP/AFP/RTR) De Taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder controle hadden gekregen. In het presidentiƫle paleis in Kabul riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten de overwinning uit, was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond.


De belangrijke Taliban-leider mullah Baradar verklaarde dat de echte test om effectief te regeren nu gaat beginnen door de problemen van burgers op te lossen. De politicus merkte op dat de snelle verovering van het land nergens eerder is vertoond.

Hoe het nieuwe regime eruit komt te zien en wat voor bestuur er komt wordt snel duidelijk, zei een woordvoerder. Hij benadrukte opnieuw dat de Taliban veiligheid aan burgers en diplomatieke missies zullen bieden. ,,We zijn klaar voor een dialoog met alle Afghaanse spelers en zullen hun bescherming garanderen." De beweging sprak verder de verwachting uit dat buitenlandse troepen hun ,,falende ervaring" in Afghanistan niet zullen herhalen. Als uitgestoken hand zei een zegsman graag over de zorgen van de internationale gemeenschap te willen praten.

President Ashraf Ghani verliet zijn land in de middag, en enkele uren later had de radicale beweging zijn paleis in bezit genomen. Ghani heeft zijn nederlaag erkend. Twintig jaar hebben westerse troepen, ook uit Nederland, na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 geprobeerd militairen op te leiden en Afghanen democratie en mensenrechten bij te brengen. De terugtrekking van de troepen onder aanvoering van de VS leidde veel sneller dan verwacht tot een opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hebben voorbereid.

De in 1994 opgerichte Taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de Sovjet-Unie zich had teruggetrokken uit Afghanistan. Hun strenge regime betekende onder meer dat vrouwen in het openbaar hun gezicht moesten bedekken. De huidige lichting zegt dat vrouwen nu wel naar school mogen gaan en studeren en werken, maar daar wordt aan getwijfeld.

De aanval van de Amerikanen en hun bondgenoten was destijds het einde van de Taliban-bestuurders, die terreurgroep al-Qaeda onderdak hadden geboden. De Amerikaanse regering van president Joe Biden heeft kritiek op de terugtrekking tot nu toe verworpen.