KNVB baalt van besluit

KNVB baalt van besluit

ZEIST (ANP) De KNVB baalt ervan dat de stadions voorlopig voor 'slechts' twee derde gevuld mogen zijn. Volgens de voetbalbond heeft onderzoek uitgewezen dat "een capaciteit van 100 procent realistisch is".


Volgens de KNVB lijkt twee derde van de bezetting een stap in de goede richting, maar is dat slechts schijn. "Met stadions die tot 67 procent zijn gevuld, lijkt het alsof het betaald voetbal weer redelijk als vanouds functioneert, maar dat is niet zo", aldus een woordvoerder van de bond, als reactie op de vrijdag door het kabinet verkondigde maatregelen.

"Veel loyale fans hebben de clubs tot dusver door de coronacrisis heen gesleept, maar hun loyaliteit wordt niet beloond zolang niet iedereen het stadion in mag. Een capaciteit van 67 procent is niet kostendekkend; om te kunnen overleven was de bezettingsgraad niet voor niets altijd 100 procent. Zo'n grote en abrupte omzetdaling is in de bedrijfsvoering niet lang te behappen." Volgens de KNVB is er voldoende bewijs geweest dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd op een veilige en verantwoorde manier mogelijk is. "Er is geen wetenschappelijke basis voor de vastgestelde 67 procent. Met de Fieldlabs is juist onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om veilig wedstrijden te organiseren en de uitkomst daarvan was dat een capaciteit van 100 procent realistisch is", aldus de woordvoerder.

"Het publiek zit op een vaste zitplaats in de buitenlucht. Dat feit, samen met de toegangstests en alle door de sector getroffen maatregelen, maakt het bezoeken van voetbalstadions dus veilig en verantwoord. Om die reden wordt in Engeland, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland ook met 100 procent publiek gespeeld."