Washington

Washington

Ruim 60 landen vragen de Taliban de grenzen open te houden

(ANP/RTR) Meer dan zestig landen hebben in een gezamenlijke verklaring de Taliban opgeroepen mensen die weg willen uit Afghanistan daartoe de kans te geven. Vliegvelden en grensovergangen moeten open blijven, zodat Afghaanse en buitenlandse burgers het land kunnen verlaten.

,,Zij die aan de macht zijn in Afghanistan en die de autoriteit hebben zijn verantwoordelijk - en aansprakelijk - voor de bescherming van mensenlevens en bezittingen en voor het onmiddellijke herstel van orde en veiligheid", aldus de verklaring, die ook door Nederland en veel Westerse landen is ondertekend.


Londen 

Britse regisseur Ken Loach na 'zuivering' uit Labour gezet

(ANP/AFP) De linkse Britse filmmaker Ken Loach (85) zegt in een ,,zuivering" uit de Labour Party te zijn gezet. 

Hij zei zaterdag dat zijn lidmaatschap van de partij door Labourleider Keir Starmer was beƫindigd omdat hij weigerde andere leden van de linkerflank van de partij te ,,verloochenen".

,,Het hoofdkantoor van Labour heeft uiteindelijk besloten dat ik niet geschikt ben om lid te zijn van hun partij, omdat ik degenen die al zijn geschorst niet zal verloochenen", liet de sociaal geĆ«ngageerde filmmaker op Twitter weten. 

Loach geldt als een invloedrijk partijlid die als regisseur drie Gouden Palmen won en meer dan dertig films maakte.

Labourleider Starmer vecht om zijn partij bij elkaar te houden, waarbij aanhangers van zijn extreemlinkse voorganger Jeremy Corbyn regelmatig kritiek uiten op zijn leiderschap. Corbyns ambtstermijn werd achtervolgd door incidenten van antisemitisme, afkomstig van de meer radicale leden van de partij. Labour heeft vorige maand leden van vier stromingen uit de partij gezet, omdat hun opvattingen niet verenigbaar zouden zijn met de partijstandpunten.