Toeristen zijn weer welkom in Valkenburg.
Toeristen zijn weer welkom in Valkenburg. ANP/Marcel van Hoorn

Valkenburg trekt weer toeristen

VALKENBURG (ANP) Het is zaterdagmiddag gezellig druk in Valkenburg. De terrasjes zitten goed vol, behalve op de Grotestraat, waar de vele horecazaken na de overstromingen in juli noodgedwongen dicht zijn. Maar in andere delen van het heuvellandstadje zijn genoeg volle terrasjes te vinden, zei een woordvoerster van de gemeente op basis van informatie van gemeentelijke handhavers.


De drukte is vergelijkbaar met die in pre-corona-jaren, zei ze. Alleen lopen er weinig toeristen en dagjesmensen door de Grotestraat, traditioneel het bruisende hart van het toeristische en uitgaansleven. De straat biedt nu een desolate aanblik. Horecaondernemers werken er in hun volledig gestripte zaken, die eerst goed moeten drogen voor er nieuw meubilair en ander materiaal kan worden geïnstalleerd.

Hotels en campings in de stad en omgeving zitten deels vol met evacu├ęs uit Valkenburg. Vele honderden gezinnen zijn als gevolg van de overstromingen nog ontheemd. Hun woningen zijn dermate beschadigd, vochtig en vervuild door het hoogwater dat ze in veel gevallen niet voor de kerst terug naar huis kunnen. Veel mensen kunnen ook niet aan het herstel van hun woning beginnen, omdat er geen stukadoors en andere vakmensen te vinden zijn. Die hebben het door de talloze aanvragen erg druk.

Veel inwoners die noodgedwongen hun huis uit moesten, vonden onderdak bij familie, kennissen en vrienden. Niet iedereen lukte dat en er zijn ook mensen die hun onderdak op campings niet meer vergoed krijgen door de verzekering en daar nu weg moeten. De gemeente heeft voor deze mensen een oproep gedaan aan inwoners om woonruimte tijdelijk beschikbaar te stellen. Mensen die tijdelijk dakloos zijn kunnen zich bij de gemeente melden, zei de woordvoerster.