Den Haag

Den Haag

SP roept nieuwe staatssecretarissen op hun Kamerzetel
op te geven

(MEDIAWATCH) De SP doet een oproep aan de nieuw benoemde staatssecretarissen Dilan Yesilgöz, Dennis Wiersma en Steven van Weyenberg om hun Kamerzetel op te geven, schrijft de Volkskrant. 

Volgens de SP kunnen zij niet én Kamerlid blijven én toetreden tot het demissionaire kabinet. Dat is volgens de SP in strijd met de Kieswet en met de Grondwet. Meerdere partijen hebben daarop gewezen.

Dat laat Renske Leijten, lid van de Tweede Kamer voor de SP, weten. ,,Ik roep hun op hun zetel op te geven, ik wil hierover met hen in debat. Geen gehakketak over interpretaties van de wetten. Dit moet nu eerlijk geregeld worden." 

Yesilgöz (VVD) werd in mei benoemd tot demissionair staatssecretaris voor Klimaat, Wiersma (VVD) en Van Weyenberg (D66) werden de afgelopen week beëdigd tot demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en van Infrastructuur.


NIEUW KABINET Dat Leijten er in mei geen punt van maakte, lag aan haar verwachting dat er mogelijk snel een kabinet zou zijn. ,,En een nieuwe minister had te veel op zijn bord, Blok zat net op Economische Zaken. Maar nu worden er in het reces nog eens twee staatssecretarissen benoemd en beëdigd."


Rotterdam

OM: vergisontvoering hield mogelijk verband met onderschepte coke

(ANP) De ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp, die door de daders voor iemand anders was aangezien, had mogelijk te maken met een grote partij cocaïne die eind juli werd onderschept in de haven van Antwerpen.  Het Openbaar Ministerie (OM) laat dat weten. De persoon die de ontvoerders mogelijk op het oog hadden, heeft zich afgelopen week gemeld bij de politie.

Wat hij of zij precies te vertellen had, wilde het OM zaterdag niet kwijt. Een groot rechercheteam van de Rotterdamse politie onderzoekt de zaak, maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht. 

Tegelijkertijd is de politie in Noord-Holland nog volop bezig met het onderzoek naar de ontvoering zelf. De man uit Hoofddorp werd op donderdag 5 augustus in die provincie ontvoerd, in de plaats Cruquius. In deze zaak werden in Gouda zes mannen aangehouden. Zij moeten woensdag voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen.

Al snel rees het vermoeden dat de ontvoerders iemand anders hadden willen meenemen.  Pas dagen later, in de nacht van dinsdag op woensdag, werd het slachtoffer vrijgelaten. Hij werd gewond aangetroffen in een woonwijk in Delft, waar hij uit een auto was gezet.

Nu blijkt dat de zaak mogelijk verband houdt met een lading coke van 1899 kilo die door de Belgische autoriteiten in beslag werd genomen. Dat gebeurde op 28 juli. Over de verdere details willen de politie en het OM nog niks kwijt.