Kamer debatteert woensdag tijdens zomerreces over corona

Kamer debatteert woensdag tijdens zomerreces over corona

DEN HAAG (ANP) De Tweede Kamer debatteert aankomende woensdag over de huidige stand van zaken rondom corona. Afgelopen vrijdag kondigden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op een persconferentie versoepelingen aan voor het hoger onderwijs, en mogelijk meer vrijheden vanaf 20 september.


Omdat het Tweede Kamergebouw wordt gerenoveerd en er nog niet gedebatteerd wordt in het vervangende Kamergebouw, vindt het debat plaats in de Ridderzaal in plaats van de bekende plenaire vergaderzaal met de blauwe zetels. Dinsdag debatteert de Kamer ook al over de situatie in Afghanistan. Dit is een commissiedebat en wordt gehouden in een commissiezaal van het oude Kamergebouw. De Kamer komt voor deze debatten terug van zomerreces.

Het kabinet hoopt dat vanaf 20 september de meeste coronaregels vervallen, zoals het thuiswerkadvies, de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het houden van 1,5 meter afstand. De afstandsregel verdwijnt eerder al in het mbo en hoger onderwijs. Vanaf het nieuwe studiejaar hoeven studenten daar geen afstand meer te houden, maar moeten wel een mondkapje op als ze niet zitten. Ook is het aantal studenten per ruimte beperkt tot maximaal 75.