Kiev

Kiev

Oekraïne zegt Nederlanders uit Afghanistan te hebben geëvacueerd

(ANP) Een Oekraïens vliegtuig heeft een onbekend aantal Nederlanders vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul in veiligheid gebracht. Op Twitter schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba maandagochtend dat zij samen met mensen uit Belarus, Kroatië, Oekraïne en Afghanistan zijn geëvacueerd.

,,We laten onze eigen mensen niet in de steek en helpen anderen", aldus de minister. Om hoeveel mensen het gaat en waar ze naartoe zijn gebracht, maakte hij niet bekend.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht desgevraagd niet bevestigen. Defensie meldde zondag zelf een militair vliegtuig naar Kabul te sturen om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan.


Den Haag 

Rutte: doen alles om mensen weg te halen uit Afghanistan

(ANP) Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en ,,anderen die onze bescherming verdienen" weg te krijgen uit Afghanistan. ,,Maar het is ingewikkeld", zegt demissionair minister-president Mark Rutte. Hij noemt de situatie in het land ,,onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend."

Rutte wilde niet zeggen wie volgens hem precies bescherming verdienen. Voor tolken die de afgelopen jaren gewerkt hebben voor Nederlandse militairen in Afghanistan geldt dat hoe dan ook.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer drongen er vorige week op aan ruimhartig te kijken naar het helpen van Afghanen die de afgelopen jaren de Nederlandse missie hielpen. 

Het kabinet gaf eerder juist aan daar weinig voor te voelen omdat het tot een "niet-beheersbare toename" van asielaanvragen zou leiden.

Of Ruttes uitspraak betekent dat het kabinet daar nu anders naar kijkt, blijft onduidelijk. Het ministerie van Defensie kon niet zeggen of het beleid is gewijzigd, Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar.

Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou inzetten om mensen weg te halen uit Afghanistan, waar de radicaalislamitische Taliban afgelopen weekeinde de macht hebben overgenomen. 


Den Haag

Groot aantal introductieweken voor studenten
van start

(ANP) Een groot aantal introductieweken voor studenten begint zondag en maandag. Bij verschillende introductieweken wordt vanwege de coronamaatregelen deels met het programma Testen voor Toegang gewerkt. Ook moeten deelnemers voor bepaalde activiteiten tijdslots boeken.