Memphis Depay gisteren tijdens de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad. Epa/alejandro Garcia

FC Barcelona begint met zege

16 augustus 2021 om 10:03

Catalanen starten tijdperk zonder sterspeler Messi

BARCELONA (ANP) De Spaanse topclubs zijn de eerste speelronde van het nieuwe seizoen zonder puntenverlies doorgekomen.

Na kampioen Atlético Madrid en Real Madrid won zondagavond FC Barcelona ook. In de eerste wedstrijd zonder Lionel Messi, die zeventien seizoenen lang bij de Catalanen speelde, rekende het elftal van trainer Ronald Koeman af met Real Sociedad: 4-2. Barcelona maakte het zichzelf onnodig moeilijk met twee late tegendoelpunten.

BELANGRIJK AANDEEL Oranje-internationals Memphis Depay en Frenkie de Jong hadden een belangrijk aandeel in de overwinning. Depay legde de bal in de 19e minuut vanuit een vrije trap op het hoofd van verdediger Gerard Piqué: 1-0. In de blessuretijd van de eerste helft kwam de assist bij de tweede treffer van Frenkie de Jong. De middenvelder gaf de bal vanaf de rechterkant voor bij de tweede paal, waar de Deense aanvaller Martin Braithwaite kon binnenwerken. Hij scoorde net als Piqué met zijn hoofd.

Real Sociedad beperkte zich vooral tot verdedigen en ging de duels hard aan. De Jong beklaagde zich daarover bij de scheidsrechter, maar daar was hij niet van gediend.

In de tweede helft meldde Sociedad zich via aanvoerder Mikel Oyarzabal even bij het doel van Barcelona, maar zijn schot ging ver naast en over. Na een uur spelen viel het doelpunt wel weer aan de andere kant. Depay gaf een goede steekpass op de doorgelopen Jordi Alba. Doelman Alex Remiro wist een treffer eerst nog te voorkomen, maar in de rebound trof Braithwaite voor de tweede keer in het duel wel doel: 3-0.

Koeman haalde met die veilige marge De Jong in de 70e minuut naar de kant. Ook verdediger Sergiño Dest (ex-Ajax) ging eruit.

SPANNEND Real Sociedad maakte het onverwacht nog spannend. Invaller Julen Lobete passeerde doelman Neto in de 82e minuut. Drie minuten later trapte Oyarzabal fraai raak uit een vrije trap.

Koeman wisselde daarna ook Memphis nog en bracht met de Fransman Clément Lenglet een extra verdediger. Barcelona maakte kort daarna via Sergi Roberto de 4-2.