BBC-correspondent moet Rusland verlaten

15 augustus 2021 om 17:12

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) De accreditatie van de correspondent van de BBC in Moskou, Sarah Rainsford, zal niet worden verlengd en ze zal Rusland eind augustus gedwongen moeten verlaten. ,,En er is mij verteld dat ik nooit meer terug kan komen", zei ze zaterdag op de website van de Britse zender.


Het besluit om haar visum niet te verlengen is volgens Russische autoriteiten een vergelding voor de ,,discriminatie" van de Russische media in Londen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. De Russische diplomatieke woordvoerster Maria Zakharova zei dat het conflict dateert uit 2019, toen een niet met naam genoemde Russische journalist het Britse grondgebied ,,zonder uitleg" moest verlaten. Rusland zegt Londen herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd dat er tegenmaatregelen zouden komen wegens ,,visumgerelateerde vervolging van Russische journalisten".

"Als een Russische correspondent een visum krijgt, dan zou Sarah er ook een krijgen", aldus Zakharova, die ontkent dat Rainsford nooit meer welkom zou zijn in Rusland.

De BBC betreurt het Russische besluit om het werkvisum van een van zijn correspondenten in het land niet te verlengen en noemt de maatregelen ,,een directe aanval op de mediavrijheid". De zender dringt er bij de Russische autoriteiten op aan het besluit te heroverwegen.

Volgens Rainsford zijn er ook andere redenen, ,,waaronder sancties van de Britse regering tegen Russische burgers voor mensenrechtenschendingen in Tsjetsjeniƫ, en ook een lijst van mensen die zijn gestraft voor corruptie". Daarnaast verwijst ze naar de verslechtering in de betrekkingen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Rainsford vertelde in het BBC Today-programma dat ze het schokkend vindt ,,het land waarvan ze houdt" te moeten verlaten. ,,Het is een land waar ik een groot deel van mijn leven aan heb gewijd om te proberen het te begrijpen", zegt ze. Rainsford heeft er bijna een derde van haar leven gewoond en zich verdiept in de taal, de cultuur en de bevolking.