Liefhebbers mogen eigen bosje heide knippen

Liefhebbers mogen eigen bosje heide knippen

OTTERLO Liefhebbers van bloeiende heide mogen volgend weekeinde in Het Nationale Park De Hoge Veluwe hun eigen bosje hei afknippen. Dat is bijzonder, want de meeste heidevelden in Nederland behoren tot beschermde natuurgebieden en daar is het afknippen van hei streng verboden.

De Hoge Veluwe heeft veel heidevelden, die gekortwiekt worden door grazende schapen, afbranden en maaien. De parkdirectie heeft nu een hectare hei aangewezen voor het gratis knippen van een bosje hei. Dit terrein wordt in het najaar gemaaid. Heide heeft onderhoud nodig om de struiken gezond te houden.

Het natuurpark heeft wel vaker gratis bossen hei en zelf om te zagen kerstbomen aangeboden. Dat leidt elke keer tot grote drukte.

Natuurmonumenten verwacht nu de hei volop bloeit ook heel veel belangstelling voor de Posbank, een deel van Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden. De Posbank is in binnen- en buitenland een zeer populaire bestemming. Daarom adviseert de gebiedsbeheerder om niet in Rheden, maar bijvoorbeeld op Planken Wambuis bij Ede of op de Mookerhei tussen Groesbeek en Mook naar bloeiende heidevelden te gaan kijken.

De toegang tot de Posbank wordt afgesloten als hulpverlenend verkeer er door de drukte niet meer kan komen. Natuurmonumenten adviseert bezoekers die toch de bloeiende heuvels van de Posbank willen zien om vóór 10.00 uur 's morgens te komen en in elk geval met de fiets of het openbaar vervoer.


Hoge Veluwe meldt dode moeflon aan voor DNA-onderzoek

OTTERLO Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een dode moeflon aangemeld voor DNA-onderzoek om te laten vaststellen of het wilde schaap is gedood door een wolf. De parkdirectie en jachtopzichters zijn er zeker van dat een wolf heeft toegeslagen, maar wolvenkenners denken dat het doden van moeflons ook het werk van bijvoorbeeld een hond kan zijn. Het duurt meestal enkele weken voor de uitslag van het DNA-onderzoek bekend is.

Het park meldde de dode moeflon bij BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder andere wolvenschade uitkeert. BIJ12 stuurt een deskundige naar het dode dier om DNA af te nemen. De deskundige kijkt ook naar andere wolvensporen, zoals de voor de wolf typerende keelbeet, haren en pootafdrukken. Het DNA-materiaal wordt onderzocht in een laboratorium van de universiteit van Wageningen. Als een dier is doodgebeten door een wolf heeft de eigenaar recht op schadevergoeding.

De Hoge Veluwe plaatste in 2019 hoge hekken rondom het natuurgebied om de wolf buiten te houden. De parkdirectie is bang dat wolven alle moeflons opeten. Volgens hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker heeft een wolf gebruikgemaakt van gaten die onbekenden in de hekken hebben geknipt. In de buurt van De Hoge Veluwe is een wolventerritorium.