Boyan Slat, de Nederlandse initiatiefnemer van het project Ocean Cleanup.
Boyan Slat, de Nederlandse initiatiefnemer van het project Ocean Cleanup. ANP / Remko de Waal

'Bijna miljoen kilo afval opgevist'

Ocean Cleanup haalt plastic uit Grote Oceaan

ROTTERDAM (ANP) Het project Ocean Cleanup heeft inmiddels bijna een miljoen kilo afval uit zeeën en rivieren gehaald. De teller staat op meer dan 900.000 kilo, laat initiatiefnemer Boyan Slat weten. Het gaat vooral om plastic, maar ook om organisch afval zoals hout en waterplanten.


Ocean Cleanup heeft twee grote veegarmen in de Grote Oceaan. Die drijven over de zeespiegel en nemen als een C-vormige bezem alles mee wat ze tegenkomen. Dat verzamelde afval kan dan worden opgeschept en weggebracht. Daarnaast heeft de organisatie drie 'kruimeldieven' gebouwd die op rivieren van wereldsteden worden ingezet om te voorkomen dat het afval daar de zee bereikt. De zogeheten Interceptors hebben drijvend afval opgeveegd in Indonesië, Maleisië en de Dominicaanse Republiek. Slat heeft de honderden meters lange veegarm bedacht. Hij ontwikkelde hem voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft.

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. De plastic soep heet de Great Pacific Garbage Patch en is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

De drijvende vuilnisbelten worden elk jaar groter, doordat er miljoenen tonnen afval via rivieren in zee stromen. Dit afval komt vooral uit sloppenwijken van Aziatische wereldsteden, waar geen vuilniswagens komen en waar al het afval in de rivieren belandt.