Beachduo verder op EK

Beachduo verder op EK

WENEN (ANP) De Nederlandse beachvolleyballers Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst hebben zich donderdag op het EK in Wenen rechtstreeks geplaatst voor de tweede ronde van de knock-outfase in deze continentale titelstrijd. 


Dat ging ten koste van de wereldkampioenen Vjatsjeslav Krasilnikov en Oleg Stojanovski, in Tokio goed voor olympisch zilver.


IMPONEREND Het Oranje-koppel startte imponerend. De eerste set werd binnen een kwartier met 21-12 binnengehaald. 

In de tweede waren de Russen vrijwel gelijkwaardig en dwong Krasilnikov met twee beslissende acties een verlenging af: 20-22. In de tiebreakset stegen Varenhorst en Van de Velde, na een achterstand van 6-9, andermaal boven zichzelf uit met uitstekend blokkeren, aanvallen en serveren: 15-12.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen schaarden zich ook als groepswinnaar overtuigend bij de beste zestien in Oostenrijk. Ze verwezen in een Nederlands onderonsje het minder ervaren tweetal Stefan Boermans en Yorick de Groot met 21-17 en 21-15 naar de tussenronde. Beide teams hadden hun openingswedstrijd donderdag gewonnen.


ZEGE STAM/SCHOON Bij de vrouwen verlengden Katja Stam en Raïsa Schoon hun verblijf in Wenen door een zege op de Italiaansen Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth: 19-21 21-14 15-13. Marleen van Iersel en Pleun Ypma zijn vandaag hun volgende opponenten, zodat in elk geval één Nederlands koppel in de kwartfinales staat. 

Sanne Keizer en Madelein Meppelink maken ook nog kans. 

Zij treden aan tegen Kim Behrens en Sandra Ittlinger, die beide uit Duitsland komen.