NEC Nijmegen-coach Rogier Meijer tijdens de play-offs eind vorig seizoen tegen NAC Breda.
NEC Nijmegen-coach Rogier Meijer tijdens de play-offs eind vorig seizoen tegen NAC Breda. anp / Maurice van Steen

NEC-trainer kijkt uit naar 'Ajax'

Rogier Meijer heeft vooral zin in confrontatie met kampioen

NIJMEGEN (ANP) Rogier Meijer kan zich er niet zo druk om maken. NEC keert dit weekeinde na vier jaar afwezigheid terug in de Eredivisie en begint het seizoen uitgerekend met een duel in de Johan Cruijff ArenA met landskampioen Ajax. 


"Vorig seizoen speelden we in de Eerste Divisie de eerste vijf wedstrijden tegen SC Cambuur, Jong Ajax, FC Volendam, Almere City en De Graafschap. Toen zei iedereen ook: poeh, wat een verschrikkelijk begin. We pakten 6 punten, maar ja: je moet die wedstrijden toch spelen. Dat is nu niet anders", aldus de 39-jarige Meijer, die na Sjors Ultee van Fortuna Sittard (34 jaar) en Danny Buijs van FC Groningen (39 jaar) de jongste coach op het hoogste niveau is.


NUMMER 7 Meijer had een jaar geleden niet kunnen bedenken dat hij nu al zou debuteren op het hoogste niveau. NEC had als doelstelling om de play-offs te halen. Dat lukte ook, maar wel als nummer 7 van de ranglijst. "In één week tijd speelden we drie alles-of-nietswedstrijden. We hadden de flow te pakken. Het is mooi om via de reguliere competitie te promoveren, maar via de nacompetitie is het nog specialer. Het was onbeschrijflijk", aldus Meijer over de wedstrijden in de nacompetitie tegen achtereenvolgens Almere City FC (0-4), Roda JC (3-0) en de finale tegen NAC Breda (1-2).

Jonathan Okita maakte tegen NAC in de 89e minuut het winnende doelpunt. Voor de Brabantse club, favoriet voor eigen publiek, had het verlies grote gevolgen. Clubicoon Ton Lokhoff besloot na een dienstverband van tien weken alweer op te stappen, omdat hij niet goed kon samenwerken met de toenmalige technische staf. Kort daarna vertrok ook hoofdcoach Steijn, die wegging vanwege bedreigingen.

Bij NEC moest juist razendsnel een plan worden gemaakt om niet direct weer te degraderen. Miljardair Marcel Boekhoorn vierde het feest met de spelers mee in de kleedkamer en investeert flink in de club. Na 2014 was hij even naar de achtergrond verdwenen omdat hij het niet eens was met het beleid van de club. "Nu is hij weer wat meer op de voorgrond", aldus Meijer, die veel overlegt met technisch directeur Ted van Leeuwen en Boekhoorn. "We proberen nu dingen 'vanaf de voorkant' te regelen zodat we niet later gaten hoeven te dichten. De club is ambitieus, zeker. Het doel voor het eerste seizoen is handhaving."

Algemeen directeur Wilco van Schaik zei na de promotie al hoe belangrijk het is dat NEC niet direct weer degradeert. "Als we op korte termijn opnieuw degraderen, komen we in heel grote, misschien wel onoverkomelijke problemen", zei hij. 


GEEN DRUK Meijer voelt geen extra druk. "Ik ben daar vrij nuchter in. Als je daar niet tegen kan, moet je geen hoofdtrainer willen zijn", zegt de oud-speler van onder meer De Graafschap, die zaterdag al even in de Johan Cruijff ArenA was tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV (0-4). "Dat was wel even wat anders dan wat we de afgelopen vier jaar gewend zijn. Zowel qua atmosfeer, als qua niveau. We weten wat ons te doen staat."