Ook in Gelderland werd vaker gefietst ter ontspanning.
Ook in Gelderland werd vaker gefietst ter ontspanning. ARJEN GERRITSMA

'30 procent meer recreatief gefietst in 2020'

REGIO Nederlanders hebben in 2020 gemiddeld 254 kilometer per persoon recreatief gefietst. Een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van 2019, toen er gemiddeld 195 recreatieve fietskilometers werden afgelegd. Ook in Gelderland werd vaker gefietst ter ontspanning.


Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door BOVAG. Hoewel het aantal recreatieve fietskilometers toenam, zorgde onder meer het thuiswerken in 2020 voor een afname van het totale fietsgebruik. Dit daalde met dertien procent in vergelijking met 2019, tot gemiddeld 966 kilometer per persoon (van 12 jaar of ouder). Een jaar eerder werd gemiddeld nog 1112 kilometer per persoon gefietst. 

De woon-werkkilometers namen af met een derde tot gemiddeld 172, terwijl in 2020 ook nog eens bijna veertig procent minder naar school en opvang werd gefietst (van 140 kilometer per persoon in 2019 naar 85 vorig jaar). 


Richting uitgaansgelegenheden, verenigingen en sportaccommodaties namen de fietskilometers met bijna negentien procent af, tot 181 kilometer. Voor winkelbezoek werd de tweewieler met een afname van 5,5 procent afgelopen jaar slechts iets minder gebruikt dan in 2019.


RECREATIEF Het aandeel van recreatieve kilometers in het totale fietsgebruik steeg van 17,5 naar meer dan 26 procent. Hieraan ligt onder meer de sluiting van de sportscholen als gevolg van de coronamaatregelen ten grondslag. Daarnaast was sporten in verenigingsverband lange tijd niet mogelijk, was er veel onzekerheid over vakanties en waren veel dagattracties op slot. Dit zorgde voor een stijging van de populariteit van zowel recreatieve tochten met de elektrische fiets als sportief wielrennen en mountainbiken. 


VERKOOPCIJFERS Volgens onderzoek van bureau GfK in opdracht van BOVAG en RAI Vereniging werden in 2020 maar liefst 547 duizend nieuwe e-bikes verkocht, een stijging van dertig procent ten opzichte van 2019. Daarnaast gingen er 58 duizend mountainbikes en 49 duizend racefietsen over de spreekwoordelijke toonbank en werden er in totaal zo’n 169 duizend tweedehands fietsen aangeschaft. 


GELDERLAND Net als in de meeste andere provincies daalde ook in Gelderland het totale aantal fietskilometers per persoon, met 16,5 procent. Het recreatieve gebruik van de fiets steeg tot 283 kilometer, een toename van 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor woon- en werkverkeer daalden de fietskilometers met 31 procent en van en naar onderwijs en opvang met bijna veertig procent. Voor winkelbezoek werd in Gelderland vorig jaar ruim vijftien procent minder gefietst dan in 2019.