Afbeelding
anp / Jeroen Jumelet

Aantal Barneveldse ww-uitkeringen bijna weer op niveau van voor corona-uitbraak

Economie

BARNEVELD De daling van het aantal ww-uitkeringen in de gemeente Barneveld zet door. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in juni met 4,5 procent afnam vergeleken met een maand eerder.

Met de 444 Barnevelders die in juni geen werk hebben, bereikt de gemeente bijna het niveau van maart 2020, vlak voor de coronacrisis uitbrak. In april van dat jaar steeg het aantal mensen met een ww-uitkering in deze gemeente ineens flink. In één klap kwamen er meer dan honderd werklozen bij. In de Regio Foodvalley, waar de gemeente Barneveld toe behoort, vielen de hardste klappen in de horeca, de uitzendbranche en de detailhandel. De omliggende gemeenten lieten ook stijgingen zien van het aantal werkloosheidsuitkeringen, maar die in Barneveld was verreweg het grootst. In Nederland waren er slechts elf gemeenten waar, relatief gezien, meer mensen een uitkering aanvroegen.

Een jaar later ziet de wereld er voor veel Barneveldse werkenden er een stuk rooskleuriger uit. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in deze gemeente met 16,1 procent gedaald. Binnen de arbeidsregio Foodvalley kunnen alleen de gemeenten Ede (-17,3 procent), Renkum (-19,3 procent) en Rhenen (-21,6 procent) betere cijfers overleggen. Iets minder grote dalingen waren te zien in de gemeenten Renswoude (-6,8 procent), Scherpenzeel (-7,2 procent), Veenendaal (-13,8 procent) en Wageningen (-11,3 procent). Overigens blijft het aantal mensen dat in Barneveld een ww-uitkering krijgt nog altijd zeer laag: 1,4 procent van de beroepsbevolking. Over heel Nederland is dit percentage 2,6 procent en in Gelderland 2,2 procent.

In vrijwel alle branches in de Foodvalley is de werkloosheid in juni gedaald, zo blijkt uit de cijfers. Vergeleken met een maand eerder waren in de landbouw-, bouw-, cultuur- en horecasectoren de grootste dalingen te zien.