Amsterdam

13 augustus 2021 om 08:38

'Onrust bij agenten over burgertoezicht op wapencontroles'

(MEDIAWATCH) Binnen de Amsterdamse politie is onrust over burgerwaarnemers die agenten gaan controleren tijdens fouilleeracties, vertellen agenten aan De Telegraaf. De proef is gedoemd te mislukken, klinkt het.

Twee agenten die al jaren in de hoofdstad werken doen anoniem hun verhaal. Zij vertellen dat er boosheid en verontwaardiging is. "We zijn heus wel wat gewend. We worden dag en nacht gefilmd. Maar we zijn toch geen kleine kinderen die op hun vingers gekeken moeten worden?", zegt een agent verontwaardigd. De ander: "Dit voelt als een vernedering."

De speciale burgerwaarnemers zullen in september een oogje in het zeil houden bij de wapencontroles. De gemeente zelf spreekt over "transparantie" in het kader van een proef die op effectiviteit zal worden beoordeeld.

Halsema, die ondanks linkse weerstand in de gemeenteraad de proef toch doorzet, riep Amsterdammers woensdag via haar persoonlijke Instagram op zich te melden als toezichthouder. Het stadsbestuur is Spaans benauwd dat agenten etnisch profileren.

Die verdachtmaking is tegen het zere been van dienders. "Ze vertrouwt ons kennelijk niet", zegt een agent over Halsema. "Maar we hebben toch niet voor Jan Lul de eed afgelegd? Als ze dat niet vertrouwt zegt dit vooral iets over haar. Niet over ons."


Museumplein heeft nieuwe grasmat

(ANP) Het Amsterdamse Museumplein heeft een nieuwe grasmat. Sinds donderdag is het plein weer toegankelijk, meldt de gemeente. Evenementen zijn vanaf volgend jaar weer mogelijk.

De grasmat was na ruim twintig jaar aan vervanging toe. Ook de ondergrond en drainage zijn aangepakt.

De renovatie van het bekende plein, dat geregeld het toneel is van demonstraties en evenementen, begon in april. Ook onder meer het straatmeubilair en de speeltoestellen worden vervangen en er komt een nieuw lichtplan. De gemeente wil het plein hierdoor "mooier, veiliger, groener en aangenamer" maken. De hele opknapbeurt duurt nog tot 2025.


Grave

Eeuwenoud archief nu digitaal te raadplegen

(ANP) Het 730 jaar oude archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave (Limburg) kan voortaan via internet worden geraadpleegd. Ruim 200.000 pagina’s en zo’n 2000 perkamenten charters, samen zo'n 60 meter, zijn gedigitaliseerd. Dat melden de beheerder, de Stichting Erfgoed Maaszicht Grave, en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch.

Het is een van de oudste en best bewaarde archieven op het gebied van de medische en sociale zorg in Noord-Brabant. Het gasthuis werd in 1291 gesticht door heer Jan I van Cuijk, een edelman en diplomaat. Sinds de oprichting zorgde het ziekenhuis tot ver in de twintigste eeuw voor zieke en armlastige personen.