Janko Zeggelaar (links) en Roy Barten van Het2Wielerhuis.
Janko Zeggelaar (links) en Roy Barten van Het2Wielerhuis. Het2Wielerhuis

‘Het bos moet leuk zijn voor iedereen’

13 augustus 2021 om 15:49 Recreatie

BARNEVELD Recreëren in het bos moet leuk zijn voor iedereen. Daarom zijn goed onderhouden mountainbikeroutes zo belangrijk, vinden Janko Zeggelaar en Roy Barten van Het2Wielerhuis in Barneveld. De race- en mtb-specialist is sinds dit jaar de officiële sponsor van de ‘paarse’ route in Lunteren.

Wie regelmatig het bos bezoekt, kan het haast niet ontgaan zijn: sinds de coronacrisis is het er een stuk drukker geworden. Het aantal wandelaars en fietsers lijkt te zijn geëxplodeerd, wat kan zorgen voor frustraties onder recreanten. ,,We begrijpen dat het vervelend is als je rustig wilt wandelen en telkens ingehaald wordt door scheurende fietsers”, zegt Janko van Het2Wielerhuis. ,,Het gros van de mountainbikers gedraagt zich dan ook prima en heeft respect voor de natuur en andere sporters. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar dat is bij alle sporten het geval.” 

DIKKE PLUIM Om het bos voor iedereen leuk en veilig te houden, komen er steeds meer officiële mountainbikeroutes bij. Een goede ontwikkeling voor zowel fietsers als wandelaars, vinden Roy en Janko. ,,Zo leid je al het verkeer in het bos in goede banen en voorkom je irritaties.”

Om bij te dragen aan een veilig en prettig bos voor iedereen besloot Het2Wielerhuis begin dit jaar een sponsorschap af te sluiten voor de paarse mountainbikeroute in Lunteren, met een looptijd van drie jaar. ,,De mensen achter MTB Zuid-Veluwe verzorgen de aanleg en het onderhoud van de route met behulp van vrijwilligers. Een nobel initiatief waarvoor ze een dikke pluim verdienen. Wij zijn blij dat wij dit financieel mogelijk kunnen maken.” 

SLEUTELEN Het onderhouden van een mountainbikeroute kost nogal wat tijd en geld, weet Janko. ,,Naast de materiaalkosten - denk bijvoorbeeld aan de paaltjes en de bordjes - heeft de route ook onderhoud nodig na een flinke regenbui of juist een periode van droogte.” Roy beaamt dit. ,,De route is nu af, je kunt ‘m helemaal fietsen zonder te verdwalen. Maar tegelijkertijd ben je met een mountainbikeroute nooit echt klaar. Je blijft er altijd aan sleutelen.”

Voor Roy en Janko is deze specifieke route, die in totaal 32 kilometer telt, extra bijzonder. ,,Ik fiets al van kleins af aan in Lunteren”, zegt Roy. ,,Het is de dichtstbijzijnde route vanaf Barneveld.” Daarnaast zijn de twee enthousiast over het technische aspect en de variatie onderweg. ,,Er zitten lekker uitdagende stukken tussen, maar de route is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.”

RESPECT Het sponsorschap leverde Het2Wielerhuis veel leuke reacties op. In de toekomst hoopt de speciaalzaak leuke activiteiten te kunnen ontwikkelen op de route, die nu officieel ‘Het2Wielerhuis MTB-route Lunteren’ heet. ,,We hopen dat deze route bijdraagt aan onderling respect en begrip tussen recreanten. Het bos moet een plek zijn waar iedereen lekker kan ontspannen.”

Aangeboden door Het2Wielerhuis