Ismaël en Saphira vonden Venentië een romantische stad.
Ismaël en Saphira vonden Venentië een romantische stad. ...

Huwelijksreis in coronatijd: ‘Gezellig druk in Venetië’

13 augustus 2021 om 15:38 Mensen

BARNEVELD Het was haar eerste vakantie in ruim tien jaar: de huwelijksreis van Saphira Akkermans (30) en haar kersverse echtgenoot Ismaël (20). Ondanks de pandemie beleefde het Barneveldse stel een romantisch weekend in de Italiaanse stad Venetië.

Stond jullie tripje naar Venetië al lang op de planning?
Ismaël: ,,Nee. We zouden eerst op 8 februari trouwen en daarna op huwelijksreis naar Parijs gaan, omdat we dat een mooie, romantische stad vonden. Maar door de coronacrisis werd de bruiloft afgelast en verplaatst naar 19 juli. Vanwege de strenge maatregelen in Frankrijk besloten we toch maar niet naar dat land te gaan.
We overwogen om in Nederland te blijven, maar dat vond Saphira niet zo’n leuke huwelijksreis. Toen zei ik: we gaan naar Venetië. Ik kende die stad van de verhalen en foto’s en het is lekker weer in Italië, dus waarom niet? We hebben last-minute geboekt, dus wisten op dat moment vrij zeker dat het kon doorgaan.”

Waren jullie al eens in Italië geweest?
Saphira: ,,Nee, eerlijk gezegd was mijn laatste vakantie minstens tien jaar geleden. Vroeger ging ik meestal naar dezelfde campings in Zeeland of Duitsland. Ik heb vijf kinderen, van wie de oudste nu bijna dertien is, en ben lang een alleenstaande moeder geweest. Al die tijd kwam het er niet van. Ik zag het ook niet echt zitten om in mijn eentje met vijf kinderen op reis te gaan. Dit was niet alleen mijn eerste vakantie in lange tijd, maar ook mijn eerste keer met het vliegtuig. Ik vond het eigenlijk niet heel spannend of bijzonder, maar wel voor herhaling vatbaar.”
Ismaël: ,,Ik ben ooit één nacht in Rome geweest, maar heb toen alleen het vliegveld gezien. Ik was onderweg naar Tunesië, maar doordat het vliegtuig stuk was moest ik een nacht blijven. Mijn stiefvader komt uit Tunesië, dus ik kwam er als kind vrij regelmatig. Verder was ik wel eens in Duitsland, België en Engeland geweest, maar nog nooit in Italië.”

Leverden de corona-maatregelen voor vertrek nog veel gedoe op?
Ismaël: ,,Volgens de huidige regels moesten we voorafgaand aan onze reis een coronatest doen. Dat was nog best een gedoe. We waren natuurlijk hartstikke druk met onze bruiloft. Maar we hebben het braaf gedaan, net als het invullen van een officiële verklaring voor de Italiaanse overheid. Alleen werd zowel op Schiphol als op de luchthaven in Italië helemaal niet gevraagd naar onze testuitslag of naar dat formulier. Dat was wel frustrerend, het voelde alsof we al die moeite voor niks hadden gedaan.”

Wanneer was de vakantie voor jullie gevoel echt begonnen?
Saphira: ,,Bij mij kwam het vakantiegevoel pas toen ik in het vliegtuig zat. Er ging van alles mis. Omdat het laat was geworden na de bruiloft hadden we ons een uur verslapen. We wilden eigenlijk met de trein naar Schiphol, maar zagen ons hierdoor genoodzaakt om toch de auto te pakken. Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat, kon ik dat alles gelukkig meteen loslaten. Alleen bij terugkomst stond ons nog een verrassing te wachten: de rekening voor het parkeren bedroeg maar liefst honderd euro. Voor vier dagen.”

Merkten jullie ter plekke veel van de crisis?
Saphira: ,,Nauwelijks, het was alsnog heel druk in de stad. In restaurants of op terrassen zaten we hutjemutje. Venetië is natuurlijk een heel populaire vakantiebestemming. We waren niet de enige Nederlanders die de stad bezochten. Maar de sfeer was goed en de mensen waren vrolijk.”
Ismaël: ,,De enige maatregel waar we af en toe last van hadden, was het verplichte mondkapje in openbare ruimten. Omdat je dat in Nederland bijna nergens meer op hoeft, vergat ik ‘m best vaak. Dan moesten we weer terug naar het hotel om een mondkapje op te halen.”

Wat was verder jullie indruk van Venetië?
Ismaël: ,,We vonden het een heel romantische stad. We zijn veel uit eten geweest en natuurlijk ook een keer met een gondel door de grachten gevaren, maar zelfs als je niets bijzonders doet is het een fantastische locatie. We haalden ‘s avonds een keer een drankje bij een kraampje en gingen daarmee op een steiger zitten met onze voeten in het water. Dat was perfect.
Wat me daarnaast vooral is bijgebleven, is het feit dat alles er met de boot gebeurt. Je ziet er geen bussen of auto’s, DHL bezorgt pakketjes met de boot en het vuilnis wordt per boot opgehaald. Zelfs de ambulance gaat over het water.”
Saphira: ,,Wat mij speciaal is bijgebleven, waren twee duiven die verkoeling zochten bij een kraantje midden op het plein. Dat vond ik bijzonder om te zien.”

Was dit jullie ideale vakantie?
Saphira: ,,Ik houd vooral van zon, zee en strand, dus dit tripje kwam aardig in de buurt. Ik zou ook graag een keer naar Kroatië of Griekenland gaan. Als de zon maar schijnt, dan ben ik blij.”
Ismaël: ,,Bij mij staat een reis door Amerika hoog op mijn wensenlijst. Ik ken het land alleen van de televisie, maar het spreekt wel tot de verbeelding. Met name Las Vegas lijkt me heel indrukwekkend.”

Wat is onmisbaar in jullie koffer?
Ismaël: ,,Eigenlijk gewoon mijn tandenborstel, deodorant en parfum. Dat was ook zo’n beetje het enige dat we niét vergeten waren. Vanwege de bruiloft kwamen we pas op de dag van vertrek aan inpakken toe. We hadden maar zo’n tien minuten de tijd. We hadden gelukkig genoeg onderbroeken bij ons, maar verder hebben we het meeste ter plekke moeten inslaan.”

Wat missen jullie van Nederland als jullie op reis zijn?
Saphira: ,,Vooral de kinderen natuurlijk. Het was voor mij heel erg wennen om een paar dagen zonder hen te zijn, dat was al dertien jaar niet gebeurd. Ik belde elke dag twee keer naar huis om te checken hoe het met ze ging. De jongste is 3 jaar, die had er wel wat moeite mee. Maar toen ik eenmaal thuis was, begon het normale leven al gauw weer en was het alsof ik nooit was weggeweest.”
Ismaël: ,,Ik miste daarnaast vooral de prijs van een Nederlands biertje, haha. In Venetië betaal je minstens 6 euro, en dan kwamen er ook nog servicekosten bovenop!”

Hebben jullie al een volgende vakantie op de planning staan?
Saphira: ,,We gaan deze zomer nog vijf dagen naar een vakantiepark in Belgisch Limburg, samen met mijn schoonouders. De recensies zijn alleen niet al te best, de appartementen zouden oud en slecht onderhouden zijn. Voor ons is het nog even spannend, maar de kinderen vermaken zich sowieso wel. Zolang er een zwembad is, zijn ze dik tevreden.”

Geschreven door Lieke van der Made

Twee duiven zoeken verkoeling bij een kraantje.
,,Zelfs als je niets bijzonders doet, is Venetië een fantastische plek."
De 'drijvende' Italiaanse stad staat bekend om zijn gondels.
Het kersverse echtpaar in een gondel.