Afbeelding
...

Afvalinzamelaar hoeft dakplaten Voorthuizen voorlopig niet te verwijderen

13 augustus 2021 om 08:02 Rechtbank

VOORTHUIZEN/DEN HAAG Afvalinzamelaar Reficem aan de Garderbroekerweg in Voorthuizen hoeft voorlopig geen dakplaten af te verwijderen van het voormalige MOB-complex. Dat heeft de Raad van State donderdag beslist in een spoedprocedure die door het bedrijf was aangespannen tegen de gemeente Barneveld.

Door dit oordeel van de Raad hoeft de afvalinzamelaar voorlopig geen hoge kosten te maken. Woordvoerders van het bedrijf hadden de Raad voorgerekend dat het zeker 400.000 euro kost om de dakplaten te verwijderen onder zogeheten asbesthoudende condities. De afvoer van dakplaten waarbij het vermoeden bestaat dat die asbestresten bevatten, is een dure zaak. 

De gemeente wilde dat het bedrijf de dakplaten snel zou verwijderen, nadat er in resten van dakplaten asbest was gevonden. Die resten zijn inmiddels onder asbestcondities verwijderd. Dat kostte het bedrijf al tienduizenden euro’s. Maar volgens Reficem zijn de dakplaten die nu nog op het terrein liggen asbestvrij.

Woordvoerders van de gemeente stelden tijdens de spoedzitting vorige week al dat de volksgezondheid nu geen gevaar loopt. Bovendien is het terrein nu afgesloten en mag er niet gewerkt worden, omdat het bedrijf ook geen vergunning heeft.Om die reden heeft de Raad van State het grote financiële belang van Reficem nu zwaarder laten wegen. Over de kwestie komt nog een vervolgzitting later dit jaar.