De afbeelding van de Orpington, een groot Engels kippenras. Deze komt te staan op het bordje van de Orpingtonlaan in Veller.
De afbeelding van de Orpington, een groot Engels kippenras. Deze komt te staan op het bordje van de Orpingtonlaan in Veller. Ina Cheddie

‘Kippenwijk’ Veller krijgt nieuwe straatnaambordjes

12 augustus 2021 om 12:33 Overig

BARNEVELD De Barneveldse wijk Veller krijgt nieuwe straatnaambordjes. Aangezien de meeste straten in de wijk de naam van een kippenras hebben, worden deze voorzien van een tekening van de betreffende kip. ,,We willen laten zien welke kip bij welke straat hoort en zo uitstralen wat voor leuke wijk Veller is”, zegt Cobi Hoogenhout van het wijkplatform Zuid III/Veller. De bordjes zijn ontworpen door de Barneveldse kunstenares Ina Chedder.

Het idee komt uit de koker van het wijkplatform, vertelt Hoogenhout. ,,Niet iedereen weet dat veel straten vernoemd zijn naar een kippenras. Zelf wist ik niet eens dat er zoveel kippensoorten zijn! Het leek ons daarom leuk om dit inzichtelijk te maken naar de bewoners. Van daaruit is het initiatief ontstaan om een tekening van de soort onder het straatnaambordje te zetten. De gemeente Barneveld wilde er graag aan meewerken.” Het project heeft Hoogenhout zelf ook nieuwe inzichten gegeven over de achtergronden bij de straatnamen. ,,Neem de Sabelpootlaan. Deze is vernoemd naar de Nederlandse Sabelpootkriel. Nu ik weet hoe die er in het echt uit ziet, ga je op een of andere manier toch anders naar de straat kijken. Als je dan ook nog zo’n bordje ziet, dan denk je: wat een leuke wijk! Dat is de gedachte erachter.”

De blauwe kleur en rechthoekige vorm van de normale straatnaambordjes verdwijnt. De nieuwe bordjes worden wit en zijn vierkant: 25 bij 25 centimeter. Onder de straatnaam is de kippensoort afgebeeld. Het project lag enkele jaren op de plank. ,,De zoektocht naar een kunstenaar heeft enige tijd geduurd. We zijn heel blij dat Ina het heeft opgepakt. Ze heeft er prachtige schilderingen van gemaakt.”

Cheddie vertelt dat zij zich voor dit project wel enige artistieke vrijheid heeft veroorloofd. Voordat ze ermee aan de slag ging, maakte ze eerst een flinke studie van de verschillende kippenrassen. ,,Alles bij elkaar heb ik er wel zo’n 120 uur in gestoken”, vertelt de kunstenares. ,,Bij pluimvee is het zo dat de haan vaak mooier is dan de kip, terwijl het bij mensen vaak andersom is”, grapt ze. ,,Van sommige rassen heb ik daarom niet de kip, maar de haan afgebeeld.” Cheddie vond het een mooi project om aan mee te kunnen werken. ,,Als echte Barneveldse past dit natuurlijk goed bij mij. Ik vind het een heel leuk initiatief van het wijkplatform.”

Vrijdag 3 september onthult wethouder Hans van Daalen het eerste bordje officieel. Het gaat om het bordje aan de Assendelfterlaan: een oud-Nederlands ras dat al in de zestiende eeuw bestond. In de weken erna volgen de bordjes van 26 andere straten in Veller.

Jannes Bijlsma