Afbeelding
Pauw Media

‘Geen vierde supermarkt in Voorthuizen voor 2025’

11 augustus 2021 om 13:34 Economie

VOORTHUIZEN Het ziet er niet naar uit dat Voorthuizen voor 2025 een vierde supermarkt krijgt. Vijf jaar geleden sloot de Spar aan de Bakkersweg en daar is sindsdien geen andere super voor teruggekomen. Ondertussen is de bevolking in het dorp gegroeid, maar volgens de gemeente Barneveld is er op dit moment weinig ruimte voor extra vierkante meters detailhandel in het dorp.

Een inwoner van Voorthuizen (waarvan de naam achterwege bleef) bracht het idee voor een extra supermarkt voor de zomer in, tijdens een digitale ‘ideeënmarkt’ met raadsleden van de gemeente Barneveld. Hij of zij wees de politici erop dat het dorp slechts drie supermarkten telt en dat het er daardoor erg druk kan zijn. ,,In coronatijd is dit extra vervelend.”

De inwoner betoogde dat er steeds meer wijken worden bijgebouwd in Voorthuizen en dat het daarom gerechtvaardigd is om te denken aan een extra supermarkt. ,,Ook is het in de zomer extra vol door toeristen. Ik heb wel eens gehoord dat het bevolkingsaantal in Voorthuizen in de zomer verdrievoudigt! Reden genoeg voor een nieuwe supermarkt, lijkt mij.” De bewoner doet ook een voorstel voor een locatie voor de nieuwe buurtsuper: ,,Het liefst in de nieuwbouwwijken Holzenbosch/Wikselaarse Eng. Maar elders is ook goed. Ik hoop dat de drukte daarmee wat meer verspreid wordt.”

De gemeente Barneveld reageerde dat er recent een berekening is gemaakt van de mogelijke uitbreidingsruimte voor het aantal supermarkten. Dit is gebeurd voor het opstellen van de nieuwe centrumvisie voor Voorthuizen, die de gemeenteraad onlangs heeft aangenomen. Gekeken is naar het aantal vierkante meter detailhandel, bestedingsprofielen, bindings- en toevloeiingscijfers en kengetallen. ,,Hieruit blijkt dat er op de korte termijn (voor 2025) beperkt ruimte is voor extra vierkante meters detailhandel, inclusief supermarkten.”

Richting 2030 is er mogelijk wel meer ruimte voor het toestaan van meer vierkante meters, als het inwoneraantal, de binding (het aantal mensen dat uit Voorthuizen in Voorthuizen boodschappen doet), de toevloeiing (het aantal mensen uit de regio dat in Voorthuizen boodschappen doet) en de toeristische bestedingen in het dorp toenemen. ,,Dit is ook noodzakelijk, gelet op de uitbreidingsplannen van de huidige supermarkten”, aldus de gemeente. 

Bekend is dat de Albert Heijn een verzoek bij de gemeente heeft ingediend om uit te breiden richting het Smidsplein. Hier wordt nu nog veel geparkeerd en met de uitbreiding zouden er zestien parkeerplaatsen verdwijnen. De gemeente vindt de uitbreiding acceptabel, zo blijkt uit de centrumvisie, mits er een oplossing wordt gevonden voor het parkeerprobleem. Daarom is voorgesteld om voor het gehele Smidsplein een blauwe zone in te stellen. Hierdoor moet lang parkeren ontmoedigd en wordt voldoende ruimte vrijgemaakt voor de uitbreiding. Lang parkeren moet dan op een andere plek.

In de centrumvisie tekende de gemeente op dat een aantrekkelijk aanbod voor dagelijkse inwoners belangrijk is voor zowel inwoners als toeristen die wat langer in of nabij Voorthuizen verblijven. ,,Met drie reguliere supermarkten, die verschillende marktsegmenten bedienen, heeft Voorthuizen in dit opzicht een prima basis te bieden.” Wel tekende de gemeente daar bij aan dat deze niet optimaal zijn gesitueerd in het centrum. Deze krant meldde voor de zomer dat de Aldi, nu gevestigd aan de Kerkstraat, de wens heeft om te verhuizen naar het oude Albert Heijn-pand aan de Hoofdstraat. Het oude Aldi-gebouw moet dan een nieuwe bestemming krijgen.

Jannes Bijlsma