Gratis coronazelftest

Gratis coronazelftest

DEN HAAG (ANP) Iedereen die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. "Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt", aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen dinsdag op de mat. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding. Wie meer dan twee zelftesten nodig heeft, kan ze kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.


Nederland trekt groot deel van productie vaccins naar zich toe

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Nederland, zo blijkt uit een inventarisatie van Trouw, heeft relatief veel van de Europese vaccinproductie naar zich toe weten te halen in het afgelopen half jaar.

Terwijl Nederland nog nadenkt over een eventuele derde vaccinatie tegen corona, lopen aan het eind van dit jaar al miljoenen van die booster-vaccins in Geleen van de lopende band. Daar, op het terrein van Chemelot, heeft fabrikant Lonza eerder dit jaar toestemming gekregen om een compleet nieuwe fabriek te bouwen voor Moderna, speciaal om die zogenaamde ‘booster’-vaccins te maken. Volgens opgave van Moderna zullen er aan het eind van dit jaar 300 miljoen boosters uit Geleen komen. Behalve de nieuwe fabriek in Geleen schaalde ook de productie van Janssen en AstraZeneca, beide gemaakt in Leiden, op.

Dat Nederland een vooraanstaande rol kan spelen in de Europese vaccinproductie is een verrassing, want in maart nog concludeerde een speciale gezant die Nederland had aangesteld om te onderzoeken of in Nederland mogelijkheden waren om meer vaccins te maken, dat het opschalen van de bestaande productie of het bijbouwen van nieuwe capaciteit een zaak van lange adem zou zijn.


'Anabolenhandel onvoldoende aangepakt'

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Het kabinet maakt onvoldoende werk van de aanpak van de handel in en het gebruik van anabolen. Dat zeggen deskundigen tegen NRC. "Het is een zorgwekkend verschijnsel met een directe invloed op de volksgezondheid", zegt scheidend voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit. Hij roept politici op de anabolenproblematiek hoger op de agenda te plaatsen, nu is er nauwelijks aandacht voor.

Nederland geldt als belangrijk productieland voor anabolen. Grondstoffen worden uit Azië geïmporteerd en in ondergrondse laboratoria tot anabolen verwerkt. De handel is lucratief en de pakkans laag, ziet criminoloog Anton van Wijk van Bureau Beke dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar een omvangrijk onderzoek naar de anabolenhandel deed. Hij noemt de strafrechtelijke aanpak in Nederland "versnipperd".