Vooruitblik

Vooruitblik

Bedrijfsresultaten deze week centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) De komende beursweek komt nog een aantal grote bekende bedrijven met hun financiële rapportages naar buiten. AEX-fondsen NN, Aegon en Ahold Delhaize krijgen daarbij gezelschap van onder meer PostNL en ABN AMRO. Ook banken als Rabobank en de Volksbank geven inzicht in de resultaten. Mogelijk geven die ook een beeld van de stand van de economie en het herstel uit de coronacrisis.

PostNL trapt de beursweek maandag af. Het postbedrijf heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie geprofiteerd van de grote populariteit van onlinewinkelen. Daardoor moeten er meer pakketten worden bezorgd. Het is nu vooral de vraag of de onderneming zijn relatief sterke resultaten vast kan houden.

Op woensdag is het de beurt aan ABN AMRO en Ahold Delhaize. Kenners verwachten in doorsnee dat ABN AMRO het tweede kwartaal heeft afgesloten met winst, waar dat in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies was. De bank zette destijds miljoenen opzij voor leningen die door de coronacrisis mogelijk nooit zouden worden terugbetaald.

Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal volgens schattingen van kenners minder omzet geboekt dan een jaar eerder, toen mensen massaal hamsterden vanwege de onzekerheid rond de crisis. Ook de winst zal waarschijnlijk lager uitvallen. Aegon zal daarentegen meer winst hebben gemaakt, is de verwachting. Dat komt onder meer door een grote afschrijving die het resultaat in het tweede kwartaal van vorig jaar negatief beïnvloedde.

Andere bedrijven die de boeken openen zijn onder meer uitbater van snellaadstations Fastned, raambekleder Hunter Douglas, voederbedrijf ForFarmers en voedingsconcern Corbion. In het buitenland komen onder meer BioNTech, bekend van zijn coronavaccin in samenwerking met partner Pfizer, maaltijdboxbezorger Hello Fresh, entertainmentconcern Disney en onlinemarktplaats eBay met handelsberichten.

Verder gaat de aandacht uit naar Chinese, Duitse en Amerikaanse cijfers over de consumenten- en producentenprijzen, zeker nu de prijzen voor grondstoffen wereldwijd hard oplopen. De prijsstijgingen zitten mogelijk het economisch herstel uit de crisis in de weg. 


Snoepwinkelketen Jamin gaat voor het eerst de grens over

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Jamin wil voor het eind van dit jaar in Duitsland een winkel openen. Het is voor het eerst dat de keten probeert zijn ijs en snoep buiten Nederland aan de man te brengen. 

Keulen wordt de proeftuin voor eventuele verdere buitenlandse expansie, vertelt mede-eigenaar en directeur Maarten Steinkamp in gesprek met NU.nl. 

,,Duitsland is een heel andere markt dan de Nederlandse. Dus er is geen garantie op succes, maar we geloven er natuurlijk wel in", zegt Steinkamp. 

Jamin bestaat al sinds 1883 en is vaak van eigenaar verwisseld.