'Meer dan 750 mensen bij optreden moet kunnen'

'Meer dan 750 mensen bij optreden moet kunnen'

LEIDEN (ANP) Als Ajax en PSV straks voor 25.000 toeschouwers tegen elkaar mogen spelen om de Johan Cruijff-Schaal, zou het toch ook mogelijk moeten zijn om meer dan 750 mensen toe te laten bij een buitenvoorstelling? Dat stelt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Die grens van 750 bezoekers lijkt me niet logisch. Meer dan 750 zou toch wel moeten kunnen", aldus Rosendaal.


Kleinschalige evenementen zijn vanaf volgende week weer toegestaan. Een voorstelling in de openlucht mag met maximaal 750 bezoekers gehouden worden. Die moeten bij de ingang een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. Wat dit concreet kan betekenen, is dat iemand als André Rieu op het parkeerterrein voor de ArenA voor veel minder mensen mag optreden dan Ajax binnen in het stadion. "Als ik het publiek van André Rieu zie, is het duidelijk dat die blijven zitten, niet schreeuwen en niet om elkaars nek hangen", aldus Rosendaal.

Met de ervaringen van eerdere voetbalwedstrijden snapt de epidemioloog wel dat er meer publiek op de tribunes kan zitten. "We hebben geen grote stijging van het aantal besmettingen gezien door voetbal. Sportclubs kunnen een beleid handhaven. Zulke stijgingen zagen we wel na het openstellen van het nachtleven en het reizen naar Spanje en Portugal." Dat komt doordat de controles daar niet werkten, aldus Rosendaal. "Men mocht uitgaan zonder test terwijl de inenting nog niet was ingewerkt. Bovendien werd er gesjoemeld met QR-codes."