Jorge Martin is blij na zijn eerste zege in de MotoGP. Rechts Joan Mir, die tweede werd.
Jorge Martin is blij na zijn eerste zege in de MotoGP. Rechts Joan Mir, die tweede werd. Epa/expa/jfk

Martin verrast met winst in Spielberg

Debutant wint in MotoGP  

SPIELBERG (ANP) Coureur Jorge Martin (Ducati-Pramac) heeft voor de eerste keer een wedstrijd in de koningsklasse MotoGP gewonnen. De 23-jarige Spanjaard deed dat zondag in de Grote Prijs van Stiermarken op het circuit van het Oostenrijkse Spielberg. Martin was vertrokken vanaf pole.

Regerend wereldkampioen Joan Mir, landgenoot van Martin, werd op zijn Suzuki tweede. De Franse klassementsleider Fabio Quartararo (Yamaha) eindigde als derde. De race werd kort na de start stilgelegd wegens een zware crash van Dani Pedrosa en Lorenzo Savadori. Nadat de baan was schoongemaakt volgde een herstart.

De leidende positie van Martin kwam vrijwel niet meer in gevaar. Toch was hij niet euforisch na zijn succes. "Dat komt vermoedelijk omdat ik niet kan geloven dat ik heb gewonnen", luidde zijn reactie, nadat hij de zege had opgedragen aan zijn zieke grootvader. "In de laatste ronden ging er van alles door mijn hoofd, waardoor ik de concentratie wat verloor. Ik sloot de race daardoor slecht af, maar gelukkig was de voorsprong groot genoeg om niet meer in de problemen te komen."


VOORSPRONG Quartararo vergrootte zijn voorsprong in het klassement van 34 naar 40 punten. De Fransman Johann Zarco (Ducati-Pramac) eindigde als zesde op de Red Bull Ring en behield wel zijn tweede plaats in het wereldkampioenschap. Quartararo zei dat er voor hem niet meer mogelijk was. "De twee jongens voor mij waren vandaag gewoon sneller. Ik ben blij dat ik het podium nog heb gehaald."

In de tiende race kwam Martin pas voor de zesde keer in actie. Hij miste vier races nadat hij in Portugal een blessure opliep.