EU voert jaar na verkiezingen Belarus druk op Loekasjenko op

EU voert jaar na verkiezingen Belarus druk op Loekasjenko op

BRUSSEL (ANP) De Europese Unie stelt het Oost-Europese Belarus nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko "op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren".


Borrell noemde daar in een verklaring een aantal voorbeelden van, zoals de gedwongen landing in Minsk van een Ryanair-vlucht met een Belarussische dissident en het "inzetten van kwetsbare migranten voor politieke doeleinden". Europese landen denken dat Belarus grote aantallen asielzoekers de grens met de EU laat oversteken om druk uit te oefenen.

De Poolse grensbewaking maakte vrijdag bekend dat in twee dagen tijd 133 migranten zijn tegengehouden aan de grens met Belarus. ,,In vergelijking met 122 in het complete afgelopen jaar", zei een woordvoerder toen. Ook Litouwen zag de migratie fors toenemen en verwijt het regime van Loekasjenko dat het asielzoekers laat invliegen om ze vervolgens naar de EU te sturen.

De relatie tussen de EU en Wit-Rusland, dat ook wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd, is het afgelopen jaar flink verslechterd. De 66-jarige Loekasjenko heerst al ruim een kwart eeuw over Belarus en won ook de verkiezingen in 2020.