De familie Noordzij uit IJmuiden.
De familie Noordzij uit IJmuiden. Freek Wolff

‘Toen bleek de accu ineens leeg'

Marloes (39) en Bart (57) Kerstens wonen in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam. Ze kamperen in een klapcaravan met hun kinderen Tobias (10) en Jelle (6). Bart vertelt over de tuinbouw die in de omgeving van zijn woonplaats flink aanwezig is. ,,Die kassen werden met olie gestookt.” Hij is er geboren en getogen. ,,Het was dorps met veel ruimte, maar het werd een Vinexlocatie. Daarom is er veel nieuwbouw gekomen en verdwenen de boerderijtjes. Het is er absoluut niet mooier op geworden en daarom ben ik nu graag op de Veluwe (glimlacht).”

Het gezin bezoekt voor het eerst Ackersate, terwijl de vier graag Ardoer-campings afstruinen. ,,Er is een goed zwembad en veel animatie.” Tobias vertelt over het vermakelijke theater van Loek en Lot. ,,Gisteren deden ze ‘Ik hou van Holland’ van de televisie na. Hier was niet Linda de Mol de presentator, maar Linda de Trol.” De jongen vond de spooktocht een beetje heftig. Het pakte iets te eng uit, maar een slapeloze nacht had hij er niet van. Thuis doet hij graag aan freerunning, skeeleren en schaatsen. Net als zijn broertje geniet hij erg van het zwembad op het terrein van Ackersate.

Bart Kerstens heeft zijn werk in de grond-weg- en waterbouw en is in dienst bij een aannemer. Hij houdt weinig tijd over voor hobby’s. Wel is hij graag in zijn tuin. Onlangs kocht hij een paar konijnen. ,,Ze zijn van een kleine soort, maar ze groeien harder dan ik had gedacht. Het zijn nog net geen Vlaamse reuzen. We hebben ze vooral voor onze jongens, want ze zijn erg aaibaar.”


KOOTWIJK Het gezin fietst graag in de regio van Voorthuizen rond. Met behulp van knooppunten komen ze op fraaie plekjes. Eén keer huurden ze een elektrische scooter, maar dat pakte minder goed uit. ,,We waren iets te enthousiast gaan rijden en toen bleek de accu ineens leeg. Dus moesten we het laatste stuk wandelen.” Bart vindt de heide in de omgeving van Kootwijk erg mooi, met bomen die grillige vormen hebben. Ze zijn fotogeniek. Onlangs wandelden ze mee met de boswachter over een deel van een klompenpad en namen ze een kijkje bij een dassenburcht. De dieren hebben ze niet gezien, die zijn erg schuw. ,,Het was ook erg leerzaam.”

Jelle is gek op paarden. Thuis zit hij bij een vereniging en inmiddels heeft hij twee diploma’s paardrijden. Ook in Voorthuizen greep hij zijn kans een reed hij in een paardenbak. Marloes weet dat Michael van Vleuten derde werd bij het springen tijdens de Olympische Spelen. Verder laat het gezin dit mondiale sportevenement geruisloos aan zich voorbijgaan. ,,We willen nu zo min mogelijk kijken naar tv of een computer. Het is vakantie.”

Marloes werkt bij Zorginstituut Nederland van de overheid in Diemen. ,,We organiseren bijeenkomsten en helpen om waardegedreven zorg te versnellen. Inplaats van strak de richtlijnen te volgen, kijken we naar wat individuele patiënten nodig hebben.” In haar vrije tijd is ze trainer bij een schaats- en skeelervereniging.


SPOOKTOCHT Op een ander veldje staat de familie Noordzij nu bijna een week. Twee felgekleurde zitzakken worden juist in gereedheid gebracht om in weg te ploffen. ‘I am too lazy to be crazy’ staat er op het panda-t-shirt van Indy (13). 

Jarno Noordzij komt met zijn gezin uit IJmuiden en het is voor het eerst dat ze kozen voor een camping in Voorthuizen. Met de kinderen vierden ze de laatste jaren vooral vakantie in oostelijke provincies. ,,We wilden nu eigenlijk wel naar Duitsland, maar vanwege de coronamaatregelen kozen we toch maar voor de zekerheid in ons eigen land. Dat is iets minder tricky”, licht Yvonne (41) toe. 

De andere dochter heet Jamaly (9) en zij geniet enorm van het zwembad. De glijbanen vindt ze spectaculair en gaaf. In de avond ging ze ook mee met een spooktocht en dat was toch wel flink eng. Een nachtmerrie bleef gelukkig uit.

Yvonne werkt op kantoor bij een bedrijf in Beverwijk dat de coating verzorgt van pijpleidingen die op de bodem van de oceaan liggen. Sinds kort, want ze was twintig jaar in dienst bij Snowworld, een indoor ski-gelegenheid. Nu dit bedrijf vertrok uit Velsen, koos ze eieren voor haar geld. ,,Soms moeten dingen in je leven gebeuren om iets anders te gaan doen. Mijn nieuwe werk is eigenlijk best verfrissend.”

Jarno is geboren en getogen in IJmuiden, net als zijn vrouw. Ze verbazen zich over de mooie grote tuinen op de Veluwe, maar zouden toch moeite hebben om er echt te wonen. ,,Hier is het prachtig, maar wel erg rustig. En ik zou mijn familie gaan missen”, zegt Marloes. Zij en haar man ontmoetten elkaar ooit op een dansschool. Nu komen ze helaas weinig meer toe aan de voetjes van de vloer voor een walsje of de foxtrot.

Na een gedegen opleiding werd Jarno chefkok. Hij werkte in diverse plaatsen in goede restaurants. Daarom kijkt hij graag naar Gordon Ramsay op tv. ,,Dat is niet hoe het er echt aan toe gaat, maar het is wel leuk om te zien.” Het bizarre is dat hij nu bij Snowworld in dienst is, juist nu zijn echtgenote bij die werkgever vertrok. ,,Het leuke van het vak is dat je vantevoren niet weet of het druk wordt. Je moet een passie hebben voor koken, anders wordt het saai.” Het coronajaar deelde ferme klappen uit in zijn tak van sport. Van tien man personeel is nu nog een duo over. ,,Maar nu krijg je ze niet meer terug, want mensen vonden vermoedelijk werk in een andere sectoren en dat beviel misschien beter. Nu is er bijna geen personeel meer te krijgen.”

Het gezin fietste naar Putten op de e-bike en bezocht met veel plezier de kermis in Voorthuizen. ,,Ik kan me niet heugen dat we daar naar toe zijn geweest. Dat was erg leuk.”

De familie Kerstens uit Bergschenhoek.