Nederland gaat te maken krijgen met meer overstromingen, aldus een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport.
Nederland gaat te maken krijgen met meer overstromingen, aldus een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport. ANP / Remko de Waal

'Nederland moet weerbaarder worden'

9 augustus 2021 om 10:16

Klimaatexpert wijst op stijging van zeespiegel

DEN HAAG (ANP) Volgens klimaatexpert Bart van den Hurk, een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport dat maandag verscheen, moet Nederland zich weerbaarder maken tegen de stijgende zeespiegelstijging en toenemende weersextremen. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering.


Van den Hurk onderzoekt voor Deltares, een kennisinstituut op het gebied van water en bodem, de invloed van klimaatverandering op allerlei zaken die te maken hebben met de waterhuishouding.

Er zijn al programma’s die zich erop richten Nederland weerbaar te maken tegen weersextremen en de stijgende zeespiegel, maar er zal hier en daar een tandje bij moeten, stelt Van den Hurk. "Dat is één ding dat zeker is." Want ons land gaat te maken krijgen met meer overstromingen, extremer weer, een zeespiegel die blijft stijgen en watertekorten. We zullen verder vooruit moeten kijken, om zo beter te voorspellen wat er in de toekomst nog gaat gebeuren, vindt hij. "Er zijn veel dingen die nu meevallen maar straks enorm kunnen gaan spelen. We hebben nog aardig wat creativiteit nodig om in kaart te brengen wat er kan gebeuren en wat we ertegen kunnen doen."

Ook is het noodzakelijk om te leren van ervaringen als de recente overstromingen in Limburg, stelt hij, want de grilligheid van rivieren gaat toenemen. Onder meer in het stroomgebied van de Maas en de Rijn, zegt hij. Dat betekent dat omwonenden van deze gebieden in de toekomst vaker te maken krijgen met overstromingen.

Maar ook gaan naar verwachting watertekorten spelen in deze rivieren, wanneer het lang niet regent en er meer water verdampt door de stijgende temperatuur. "We zijn voor een groot deel afhankelijk van de watertoevoer van de Maas en de Rijn." Het is volgens Van den Hurk een kwestie van risicomanagement om ervoor te zorgen dat de drinkwatervoorziening op peil blijft.