Koningspaar blikt terug op Spelen: 'Fantastische oogst'

9 augustus 2021 om 07:44

DEN HAAG (ANP) Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken tevreden terug op de prestaties van de Nederlandse atleten tijdens de Olympische Spelen. TeamNL veroverde tijdens de Spelen in Japan 36 plakken en eindigde op de zevende plek in het medailleklassement. Qua aantal medailles is dat de beste prestatie ooit voor Nederland. Het vorige record stond op 25 medailles bij de Spelen van Sydney in 2000.

"Wat een fantastische en historische oogst", schrijft het koningspaar op sociale media. De Nederlandse sportploeg heeft volgens Willem-Alexander en Máxima "onder uitdagende omstandigheden" gepresteerd. Ze staan ook stil bij het medailledagrecord. Op 28 juli behaalde TeamNL maar liefst acht medailles. Daarmee werd het oude record uit 1928, van zeven medailles op één dag, verbroken.

Dinsdag ontvangt het paar de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde. "We kijken er naar uit de medaillewinnaars persoonlijk te feliciteren", laten Willem-Alexander en Máxima weten.

Miljoen tv-kijkers zien sluitingsceremonie Olympische Spelen

HILVERSUM (ANP) De sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is zondagmiddag door ruim 1,1 miljoen tv-kijkers in Nederland gevolgd. De uitzending staat op de derde plaats van de best bekeken programma's van die dag, meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Studio Tokio (1,2 miljoen) en het NOS Journaal van 20.00 uur (2,2 miljoen) staan in de daglijst respectievelijk op de tweede en eerste plek. Alle drie de programma's werden uitgezonden op NPO 1. De Oranjezomer op SBS 6 trok ruim 941.000 kijkers en staat op de vijfde plaats.

D66-Kamerlid                     Lisa van Ginneken wint Pride Award

AMSTERDAM (ANP) D66-Kamerlid Lisa van Ginneken en amateurvoetballer Mike Gerritsen zijn de winnaars van de Pride Awards 2021. Ze ontvingen de prijs zaterdag uit handen van Splinter Chabot in de special Lieve SPLNTR, die in het teken stond van de Pride. Van Ginneken, de eerste transvrouw in de Tweede Kamer, won in de categorie bekende lhbti+-held. Andere genomineerden waren presentatrice en YouTuber Nikkie de Jager, kunstenaar Naomie Pieter, regisseur Michiel van Erp en presentator André van Duin. Volgens juryvoorzitter Cornald Maas is het "belangrijk en historisch" dat er een transvrouw in de Kamer zit. "Met haar Kamerlidmaatschap kan Lisa van Ginneken voor de gemeenschap nog meer het verschil maken." In de categorie onbekende lhbti+-held selecteerde de jury Mike Gerritsen. De amateurvoetballer en trainer had een halfjaar geleden zijn coming-out met de hoop dat een Eredivisiespeler zou volgen. De jury noemt het "een dappere daad die symbool staat voor een dringend maatschappelijk probleem, namelijk dat in het voetbal mannen uit de lhbti+-gemeenschap nog niet zichzelf kunnen zijn".