Sifan Hassan met de Nederlandse vlag na het winnen van de finale 10.000 meter.
Sifan Hassan met de Nederlandse vlag na het winnen van de finale 10.000 meter. anp / Olaf Kraak

Erelijst Hassan dijt nog verder uit

9 augustus 2021 om 09:49

Atlete presteert fenomenaal in olympisch Tokio

DOHA (ANP) De olympische titel op de 10.000 meter betekent al de zeventiende medaille op een internationaal kampioenschap voor Sifan Hassan sinds ze in 2013 haar Nederlandse paspoort kreeg.


Als meisje van 15 jaar oud vluchtte Hassan uit Ethiopië naar Nederland en ze kwam in de asielopvang. Het duurde even voordat ze het hardlopen kon oppakken, want in het centrum in Assen waar ze zat, had ze amper bewegingsruimte. 


Toen ze enkele jaren later een wat normaler leven kon gaan opbouwen in Leeuwarden, trok ze de hardloopschoenen aan. Toen atletiektrainer Honoré Hoedt in het najaar van 2012 haar talent ontdekte bij een veldloop in Tilburg, nam hij haar onder zijn hoede. Hij smeedde haar in een jaar tijd tot topatlete.

In de herfst van 2013 maakte de gemeente Arnhem een feest van de uitreiking van haar paspoort. Enkele weken na die voor haar gedenkwaardige gebeurtenis snelde ze naar de Europese titel veldlopen bij de beloften. Het was de start van een serie medailles op de grote kampioenschappen, met als laatste drie grote hoogtepunten het olympisch goud op de 5000 meter en 10.000 meter en brons op de 1500 meter in Tokio.


De Nederlandse is inmiddels in het bezit van de Europese records op de 1500 meter, 3000 meter, 5000 meter, 10.000 meter en halve marathon en de wereldrecords op 1 Engelse mijl, 5 kilometer op de weg en de uurloop.

Hassan rekende zaterdag in de finale van de 10 kilometer af met haar grote rivale Letensebet Gidey uit Ethiopië. Hassan plaatste in de slotronde de beslissende aanval.