Spelers van PSV vieren het winnen van de Johan Cruijff Schaal.
Spelers van PSV vieren het winnen van de Johan Cruijff Schaal. anp / Jeroen Putmans

PSV geeft waarschuwing af

9 augustus 2021 om 07:51

Eindhovenaren winnen Johan Cruijff Schaal

AMSTERDAM (ANP) PSV heeft het nationale voetbalseizoen met een waarschuwingsschot in gang geschoten. Met Noni Madueke in een hoofdrol verzekerde de club uit Eindhoven zich met overtuigende cijfers van de Johan Cruijff Schaal. Ajax moest er, in eigen stadion nog wel, met maar liefst 4-0 aan geloven.


De 19-jarige Madueke tekende in de eerste minuut met zijn linkerbeen voor de openingstreffer en verraste doelman Remko Pasveer in de 29e minuut met zijn rechtervoet. "Ik vind het wel lekker om de defensie van de tegenstander te laten gokken", lachte hij. "Dan ga ik naar binnen, dan trek ik weer buiten om."

Misschien was Madueke ook indirect ook wel verantwoordelijk voor de rode kaart van zijn directe bewaker Nicolás Tagliafico. De linksback van Ajax gleed bij een achterstand van 2-0 vlak voor rust onbesuisd richting de benen van André Ramalho. Scheidsrechter Björn Kuipers twijfelde geen moment en trok de laatste rode kaart uit zijn loopbaan.

Ajax had na de nederlaag tal van excuses voor de ruime nederlaag. De kampioen startte nog zonder basisspelers als Antony, Edson Álvarez en Maarten Stekelenburg. En veel internationals zijn pas twee weken in training. "We zijn nog niet fit voor zo'n duel", zei trainer Erik ten Hag. "Maar natuurlijk is dit wel een wake-up call."

PSV liet tijdens de Europese wedstrijden tegen Galatasaray en FC Midtjylland al mooie dingen zien. "Maar we waren ook hongerig om van Ajax te winnen", zei Cody Gakpo na de eerste prijs in drie jaar voor zijn club. "En het ligt toch aan Ajax dat ze niet helemaal fit zijn", zei Marco van Ginkel. "Dan moeten ze maar eerder beginnen."

PSV zag deze zomer Donyell Malen naar Borussia Dortmund vertrekken. Denzel Dumfries krijgt ook alle tijd om een geschikte nieuwe club te vinden. Toch denkt trainer Roger Schmidt dat zijn ploeg al verder is dan na het hele vorige seizoen. "We hebben een andere houding op het veld", zei hij. "En we herkennen veel beter wanneer we druk moeten zetten of kunnen counteren."

Ajax voetbalde met elf man iets makkelijker dan PSV, dat dus effectiever was. Maar als de schijn niet bedriegt, dan krijgt de club uit Amsterdam dit seizoen dus wel serieuze concurrentie uit Eindhoven.