2021-08-08 13:26:31 TOKIO - Harrie Lavreysen met de bronzen medaille tijdens de huldiging van de finale keirin bij het baanwielrennen in het Izu Velodrome tijdens de Olympische Spelen van Tokio. ANP KOEN VAN WEEL
2021-08-08 13:26:31 TOKIO - Harrie Lavreysen met de bronzen medaille tijdens de huldiging van de finale keirin bij het baanwielrennen in het Izu Velodrome tijdens de Olympische Spelen van Tokio. ANP KOEN VAN WEEL anp / Koen van Weel

Wielrennen

9 augustus 2021 om 09:31

Lavreysen moet medailleoogst nog gaan beseffen

IZU (ANP) Het werden geen drie gouden medailles, maar Harrie Lavreysen behoort tot de grote figuren van deze Olympische Spelen. De baansprinter, afkomstig uit het Brabantste Luyksgestel, pakte op de slotdag nog brons op keirin. Eerder veroverde hij het goud op de teamsprint en de sprint. "Ik moet het nu een beetje gaan beseffen. Ik heb hier van race tot race geleefd."

Lavreysen (24) begon zaterdag vermoeid aan het keirintoernooi, een dag nadat hij een slopend gevecht om de sprinttitel met Jeffrey Hoogland in zijn voordeel had beslist. Eerder hadden ze beiden al goud gepakt met de teamsprint. "Ik was eigenlijk al helemaal gesloopt, maar ik heb me elke keer wel kunnen opladen voor de race. Toen ik eenmaal in de finale zat, dacht ik: nu nog één keer alles eruit halen. Maar die Australiër Matthew Glaetzer liet een groot gat naar Jason Kenny en niemand kon dat nog oplossen. Zonde, maar het voelt niet echt als een fout die ik gemaakt heb. Dat maakt het misschien makkelijker om deze derde plek te accepteren."

De laatste gang naar de wielerpiste van Izu was er een met in het achterhoofd maar één gedachte: maximaal drie ritten alles eruit halen en dan vakantie. "Ik was er wel klaar voor, buiten de wedstrijden om was het de afgelopen week gemasseerd worden, goed op je voeding letten en op bed liggen. Als ik hier niet was lag ik meestal op bed."

Zaterdag liet hij zich in de eerste ronde verrassen. "Ik had een plan in mijn hoofd, maar ik twijfelde en heb het daarna laten lopen. De herkansing was kort erna." Daarin ging Lavreysen even voluit. "En dan zie je wel dat het erin zit."

De zondag was er een van zuinig rijden. "Ik had niet de 'power' om drie keer een rit van kop af te rijden. Dat hoeft ook niet. Ik moest vierde worden en derde. Dat heb ik precies gedaan en zo zat ik in de finale. Er had meer ingezeten, maar dat is ook keirin."

De baanploeg was goed voor vier gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. "We hebben doorgetrokken waarmee we al jaren bezig zijn. Eigenlijk geldt dat voor alle disciplines binnen de KNWU. We mogen trots zijn." Lavreysen gaat uitrusten. "Er komt nog een WK, vrij snel. Maar ik heb geen idee. Ik ga minstens drie weken niets doen en genieten. En als ik dan nog geen zin heb pak ik langer. Maar klaar ben ik zeker niet."

De Brit Kenny (33) pakte zijn zevende olympische goud, de eerste was in Peking 2008. Lavreysen is pas 24. "Ik heb nog zo veel doelen, ik zie nog veel grootse dingen voor me."