'Spelen evalueren en nadenken'

9 augustus 2021 om 09:53

TOKIO (ANP) Pieter van den Hoogenband gaat de komende periode nadenken of hij door wil gaan als chef de mission van de Nederlandse sportploeg. De 43-jarige Van den Hoogenband fungeerde in Tokio voor het eerst als chef de mission van TeamNL op de Olympische Spelen, nadat hij die functie eerder twee keer had bekleed bij het Youth Olympic Festival en ook bij de Europese Spelen.

"Toen ik hieraan begon, heb ik de intentie uitgesproken om het ook in Parijs te doen", zei Van den Hoogenband over de Spelen van 2024. "Er werd in mij geïnvesteerd, ik heb een mooi netwerk mogen opbouwen. Maar het is niet aan mij. Ik denk dat sporters en coaches heel goed kunnen presteren, met of zonder mijn aanwezigheid. We gaan de zaken goed evalueren. Ik ga het ook bespreken met mijn gezin, want daar heeft het ook impact op."

De drievoudig olympisch zwemkampioen zei uit te zien naar de hereniging met zijn gezin. "Ze hebben me enorm gemist, gelukkig. Door al die toernooien van de afgelopen jaren heb ik bij drie van mijn vier kinderen de eindmusical van school moeten missen."

Van den Hoogenband had in de aanloop naar de Spelen van Tokio een jaar hard getraind, om ook zelf in topconditie te zijn. "Omdat ik vind dat onze ploeg een chef verdient die zowel fysiek als mentaal topfit is. Ik ben overtollige kilo's kwijtgeraakt en omdat ik fit ben, kon ik veel hebben. We hebben hier veel korte nachtjes gehad. Het was knallen geblazen voor de hele begeleidingsstaf.''